Διεθνές Συνέδριο διοργανώνει η Πρωτοβουλία για τη Σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους. Θέμα του συνεδρίου θα είναι η αντίσταση στη κρίση χρέους των χωρών του Βορρά και του Νότου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Μαΐου στο κτίριο της Νομικής σχολής. Σκοπός είναι να επιτευχθεί κοινή δράση των κινημάτων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση του χρέους.

Ads

Την εκδήλωση διοργανώνει η πρωτοβουλία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, από κοινού με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα και οργανώσεις. Από 6 έως 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Νομικής Σχολής ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια ανταλλαγής εμπειριών και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι τα εξής:

  • Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα.
  • Το χρέος στην Ευρώπη: βασικοί παράγοντες και η τρέχουσα πολιτική.
  • Το παγκόσμιο πρόβλημα του χρέους: Οι κρίσεις χρέους στο Νότο.
  • Εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση του χρέους – διεθνή διδάγματα.
  • Οι εμπειρίες των Επιτροπών Ελέγχου του Χρέους από όλο τον κόσμο.
  • Οι επιπτώσεις του χρέους σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης.
  • Τα αιτήματα και τα κινήματα για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η διερεύνηση των διαφορετικών προσώπων της κρίσης στις χώρες που πλήττονται από αυτήν. Επιπλέον, η συνεργασία των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στο χρέος, η ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και η διερεύνηση τρόπων συντονισμού για την σύσταση πανευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Τέλος, η προώθηση της ιδέας του λογιστικού ελέγχου στην Ελλάδα, αλλά και σε ομοιοπαθείς χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και η μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσία για την διενέργεια λογιστικών ελέγχων.

Ads

Η διαδικασία των συζητήσεων θα συνοψιστεί στη «Διακήρυξη της Αθήνας» όπου θα επιδιωχθεί να οργανωθεί η κοινή δράση των κινημάτων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση του χρέους και των επιπτώσεών του.

Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν Έλληνες αλλά και ξένοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ερίκ Τουσέν, από την Επιτροπή για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Αντρέ Χούνκο, βουλευτής του γερμανικού Die Linke, Ντενί Ντιράν, γ.γ της Ομοσπονδίας Γάλλων Τραπεζοϋπαλλήλων της CGT, Άλαν Σίμπιλς από την Αργεντινή, οικονομολόγος-ερευνητής ειδικός στη σχέση Αργεντινής-ΔΝΤ, Κλαούντιο Λοσάνο βουλευτής από την Αργεντινή, Μαρία-Λουσία Φατορέλι, από την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, Βραζιλία, Λίντι Νασπίλ, από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου των Φιλιππίνων, Φάτι Τσαμκί, από την Τυνησία.

Από ελληνικής πλευράς, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης και Σ. Σακοράφα, ο οικονομολόγος Λ. Βατικιώτης, η συγγραφέας Ν. Βαλαβάνη, ο συνδικαλιστής Ν. Γουρλάς, ο καθηγητής εργατικού δικαίου Άρης Καζάκος, ο συνταγματολόγος-πανεπιστημιακός Γ. Κατρούγκαλος, ο καθηγητής οικονομικών Κ. Λαπαβίτσας, ο πανεπιστημιακός Ν. Μαριάς, ο Γ. Μητραλιάς από την CADTM Ελλάδας, η Δ. Σπανού, μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, ο πανεπιστημιακός Π. Σωτήρης, ο οικονομολόγος Γ. Τόλιος, μέλη των κινημάτων “Δεν Πληρώνω”, δήμαρχοι και αγρότες συνδικαλιστές.