Να εφαρμοστεί στην πράξη το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Ρέππας και το οποίο, όπως αναφέρει, έχει πάρει την έγκριση της Τρόικας, έχει περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή και αποτελεί την βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση του ανοίγματος αλλά με σαφείς κανόνες και πληθυσμιακά κριτήρια, ζητά η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

Ads

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που είχε ανακοινώσει ο Δημήτρης Ρέππας θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης των ιδιοκτητών ταξί με το νέο Υπουργό υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί και Αγοραίων, με αφορμή και τη σημερινή πανελλαδική ακινητοποίηση όλων των ταξί της χώρας, χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις του κ. Ραγκούση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί, γενικές και αόριστες, που οδηγούν στη δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ και στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο κλάδος, αναφέρει η Ομοσπονδία, προσέρχεται στο διάλογο με βασικές αρχές ένα μοντέλο ταξί βιώσιμου, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά και της επιβίωσης των επαγγελματιών.

Ads

Οι ιδιοκτήτες ταξί τράβηξαν σήμερα χειρόφρενο σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη απελευθέρωση του κλάδου. Στην Αθήνα, οι οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν το πρωί μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου και παρέμειναν αρκετή ώρα. Στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη νέα παραλία με τα αυτοκίνητα τους. Στο συγκεκριμένο σημείο έγινε και ενημέρωση από το σωματείο τους για την απεργία και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, συνάδελφοι τους, ιδιοκτήτες ταξί στη Χαλκιδική, έχουν παρατάξει σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα αυτοκίνητά τους, από τις έξι το πρωί, στις δύο πλευρές της αερογέφυρας Πορταριάς, στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Ακόμη, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη διεύθυνση συγκοινωνιών, πραγματοποίησαν σήμερα και δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί από την Πάτρα και την Ηλεία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας. Αρχικά, οι ιδιοκτήτες ταξί πήγαν στη διεύθυνση συγκοινωνιών στην περιοχή Κουκούλι, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη. Έπειτα αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν μαζί με τα οχήματά τους προς το κτίριο που στεγάζεται η Περιφέρεια, στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου. Αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, και του ζήτησε να το διαβιβάσει προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση.

Δεκάδες επαγγελματίες με τα ταξί τους έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και κατέληξαν στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, εκθέτοντας τα αιτήματά τους.

Στηρίζει τις εξαγγελίες Ραγκούση η ΟΣΜΕ

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) εξέφρασε σήμερα τη στήριξή της στις εξαγγελίες του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση των ταξί.

«Οι εξαγγελίες του ΥΜΕ κρίνονται θετικές και κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Προνόμια και στρεβλώσεις καταργούνται απελευθερώνοντας παραγωγικές δυνάμεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προσφέροντας όχι μόνο ανάσχεση της αυξανόμενης ανεργίας, αλλά και αναβαθμισμένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας.