Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπουργό Λούκα Κατσέλη, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο στάρι, στο αλεύρι, στο ψωμί, στα ζυμαρικά.

Ads

Το υπουργείο Οικονομίας απάντησε χθες στην κερδοσκοπία που εκμεταλλεύεται τις αυξήσεις στα σιτηρά, με απειλές για παραπομπή αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί με δηλώσεις τους «συστήνουν» αυξήσεις τιμών. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αύριο, σε σύσκεψη της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή θα αποφασιστούν παρεμβάσεις ώστε να «συγκρατηθεί» η κερδοσκοπία, αλλά και να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ.Κομνηνός, σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα.

Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη. Για αδικαιολόγητες αυξήσεις μιλούν οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις.

Ads

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει “σχεδόν μηδενική ” επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα. Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής. Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.