Αντιδράσεις πυροδοτεί η ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα μέλη της αποδοκίμασαν τα μέλη της τρόικας κατά την έξοδό τους. Η Ομοσπονδία κήρυξε για τη Δευτέρα στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου. Σφοδρή η αντίδραση της ΚΕΔΕ. Την αντίθεσή τους στις μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών εκφράζουν ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα. Ποιοι μπαίνουν σε κινητικότητα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
 

«Κοιμηθήκαμε δημοτικοί αστυνομικοί και σήμερα το πρωί δεν γνωρίζουμε τι είμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, Απόστολος Κόσσυβας, κάνοντας λόγο για μη νόμιμες διαδικασίες και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. «Θεωρούμε ότι βρήκανε πολύ καλή δεξαμενή για να προχωρήσουν σε απολύσεις ώστε να τους βγουν οι αριθμοί», επισήμανε και διεμήνυσε: «Δεν είμαστε εύκολος στόχος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».
 

 
Αντίθετη στο ενδεχόμενο μετάταξης των 4.000 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ δηλώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τονίζει σε δήλωσή του ότι ουδέποτε είχε τεθεί θέμα κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, «πολλώ δε μάλλον συζητηθεί με την κυβέρνηση».
 
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να είναι το μόνιμο “θύμα”, που καλείται για πολλοστή φορά να “πληρώσει” τις αστοχίες κάποιων άλλων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνει, «δεν είναι δυνατόν μια αρμοδιότητα που έχει δοθεί στους δήμους εδώ και 28 χρόνια, που προσφέρει υπηρεσίες και διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας, να καταργείται με τρόπο αιφνιδιαστικό και στη λογική του «πονάει δόντι κόβει κεφάλι».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο για καμία άλλη βίαιη προσαρμογή».
 
Πολιτικές αντιδράσεις
 
Την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση της κυβέρνησης για μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών της χώρας στην Ελληνική Αστυνομία εξέφρασε η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για «αποδυνάμωση των δήμων». «Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κυβερνώντες κλείνουν τα μάτια και τραβούν κλήρο ανάμεσα στους επαγγελματικούς κλάδους που θα δώσουν βορά χωρίς δεύτερη σκέψη στην τρόικα. Αναρωτήθηκε κανείς από τους αρμοδίους τι ακριβώς θα συμβεί εφόσον καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία;», διερωτήθηκε.
 
«Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές, άρα ποιος θα πατάξει το παρεμπόριο; Ποιος θα ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους;», συνέχισε η βουλευτής. «Επειδή είμαι βέβαιη ότι συντελείται κάτι ανάλογο με την ΕΡΤ, δηλαδή κλείνουμε την ΕΡΤ και βλέπουμε μαύρο, ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι ποιο θα είναι το αντίστοιχο ‘μαύρο’ στους δήμους όλης της χώρας πριν είναι πολύ αργά» κατέληξε.
 
«Εξευτελισμό της έννοιας της κινητικότητας» χαρακτήρισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης το «εφεύρημα» να μεταφερθούν από τους δήμους όλοι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας  στην ΕΛ.ΑΣ..
 
«Κινητικότητα σημαίνει να μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά η δημόσια διοίκηση, να μπορέσει να φτιαχτεί η δημόσια διοίκηση με αξιολογήσεις και μετακινήσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν, η κυβέρνηση υποτασσόμενη στις πιέσεις της τρόικας για να της  παραδοθούν 12.500 ονοματεπώνυμα  μετακινούμενων, να χρησιμοποιήσει το «τρικ» της μεταφοράς ολόκληρης της δημοτικής αστυνομίας  στην ΕΛ.ΑΣ.», τόνισε μιλώντας σε εκπομπή του Mega. Προειδοποίησε τέλος ότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια ενέργεια θα είναι αρνητικές και για τη δημόσια διοίκηση και για τη λειτουργία και το έργο της αυτοδιοίκησης.

Ποιοι μπαίνουν σε κινητικότητα 

Ads

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.
 
Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.
 
Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.
 
Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.