Την ικανοποίηση της εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους κομμάτων με θέμα τις αλλαγές στην Παιδεία.

Ads

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές σε όλους. Απαιτούνται εθνικές λύσεις για την παιδεία, οι οποίες θα πρέπει να αντέχουν στο χρόνο» δήλωσε σχετικά η υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν προσήλθαν στο διάλογο.

Όπως επισήμανε χθες, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η υπουργός, «το πλαίσιο διαβούλευσης βάζει στο τραπέζι όλα τα μεγάλα ζητήματα του χώρου, με στόχο να ενσωματωθούν οι προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων».

Η υπουργός θεωρεί σοβαρό σύμπτωμα την οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα του καθρέφτη». «Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί πρέπει να περιφρουρήσουν το κύρος τους και να βρεθούν στην πρωτοπορία μιας ηθικής αναγέννησης της χώρας», προσθέτει.

Η ΝΔ λέει «ναι» στο διάλογο, στον οποίο θα συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις, τόνισε η βουλευτής του κόμματος, Ελίζα Βόζεμπεργκ,
ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πρόθυμη να συμφωνήσει με τις διατάξεις που είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Υποστήριξε πάντως ότι υπάρχουν γενικόλογες προτάσεις των οποίων την εξειδίκευσή αναμένει από το υπουργείο ενώ δήλωσε επιφυλακτική όσον αφορά στις προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Ads

«Ή η Άννα Διαμαντοπούλου θα γίνει πρωθυπουργός ή δεν θα ξαναεκλεγεί ούτε βουλευτής» δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο.

Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε ότι θα συμμετάσχουν με τις δικές τους προτάσεις στο διάλογο. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ν. Αντωνίου.

«Πιστεύουμε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την έναρξη διαλόγου για την Παιδεία, κάνοντας λόγο για αλλαγές στη χρηματοδότηση, τα προγράμματα σπουδών, το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, την ένταξη κινήτρων και στοιχείων ανταγωνισμού, τον τρόπο εισαγωγής, τη γεωγραφική κατανομή, την αξιολόγηση.

Πάντως το κείμενο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ έχει τεθεί σε διαβούλευση και έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στα θέματα που αφορούν τον νέο τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων, και υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει να θεσμοθετηθεί ένα Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, καθώς και να γίνεται η επιλογή του πρύτανη με διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι οι πρυτάνεις μπορεί να προέρχονται και από ξένες χώρες.

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί και η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα κάνει τον καταμερισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ ανάλογα με την «πρόοδό» τους. Οι πρυτάνεις αναμένεται να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για τις αλλαγές στα ΑΕΙ στις 10-11 Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια της συνόδου τους.

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα opengov.gr, όπου έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση η επίμαχη πρόταση Πανάρετου για υποβολή των μηχανογραφικών των Πανελληνίων τον Μάρτιο, εκατοντάδες είναι τα αρνητικά σχόλια από γονείς, μαθητές και καθηγητές που απορρίπτουν την πρόταση του υφυπουργού Παιδείας. Η ιστοσελίδα θα παραμείνει ανοιχτή σε σχόλια μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.