Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Ισραηλινό πρέσβη Αλί Γιαχία από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή. Ωστόσο, χωρίς επίσημη ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές για την τύχη των Ελλήνων που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα, παραμένει το υπουργείο Εξωτερικών, κατά δήλωση του εκπροσώπου Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Ads

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία “Μίνωας 2010”, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που μετέχουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όταν έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα +30 210 368 1730 και 1730.

Ads