Αναταράξεις προκαλούν στα κόμματα οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Την Πέμπτη η Ρηγίλλης ανακοίνωσε τη διαγραφή του βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη από την ΚΟ αλλά και από το κόμμα της ΝΔ. Στο μεταξύ, με αποπομπές από το ΠΑΣΟΚ απειλεί ο Σ. Ξυνίδης, ενώ ψιθύρους προκάλεσε το κατηγορηματικό «όχι» της Τίνας Μπιρμπίλη σε οποιαδήποτε συζήτηση περί υποψηφιότητάς της.

Ads

«Έψαχναν αφορμή να με διαγράψουν»

Λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για διαρκή προσπάθεια παραγκωνισμού του από πλευράς ΝΔ και χαρακτήρισε «σταλινικού τύπου» την απόφαση διαγραφής του καθώς κανένας δεν τον κάλεσε να μιλήσει ή να απολογηθεί για τα όσα γράφονταν και λέγονταν περί διαφωνίας του με την επιλογή για την περιφέρεια Κρήτης.

Ακόμα, εκτίμησε ότι η διαγραφή του από το κόμμα ήταν αποτέλεσμα της στήριξης που παρείχε στη Ντ.Μπακογιάννη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Είπε ότι στη Ρηγίλλης ζητούσαν αφορμή για να τον διαγράψουν και εκτίμησε ότι οι «παλαιοί αγωνιστές της παράταξης» βρίσκονται σε λίστα διαγραφής, από όλους όσοι επί χρόνια «ζούσαν τα πέτρινα χρόνια». «Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Ήρθε η Πολιτική Ανοιξη να καταβροχθίσει τη Νέα Δημοκρατία», είπε.

«Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη μου έδωσε δύναμη και πείσμα να παλέψω τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμη. Άρα, για εκείνους που ήλπιζαν ή ελπίζουν ότι θα μπορούσα να εκλείψω πολιτικά από τα Χανιά και να με διαδεχθούν, τους απογοητεύω. Για να υπάρχει φιλοδοξία συνέχειας στην πολιτική, δεν μπορείς να είσαι μόνος σου. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι κάπου θα ενταχθώ. Το πού και το πότε, δεν το έχω αποφασίσει ακόμη… Βεβαίως, μου είναι συμπαθής η κ. Μπακογιάννη», τόνισε.

Ads

Σε ερώτηση για το αν θα είναι τελικά υποψήφιος στην Κρήτη, ο ίδιος είπε ότι ακόμα είναι «υπό σκέψη» και θα λάβει την τελική του απόφαση περί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs ο πρώην υπουργός έχει αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα, απόφαση για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί στενοί συνεργάτες του.

Την έδρα στη ΝΔ την έδινα τόσα χρόνια εγώ και όχι η ΝΔ σε εμένα και έως εκ τούτου δεν παραιτούμαι από αυτήν, δήλωσε επίσης στην τηλεόραση του Σκάι. Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι συζήτησε μαζί της χθες. «Ο χρόνος είναι αρκετός για τη διαμόρφωση ενός σχήματος που θα καλύπτει το κενό στο πολιτικό σύστημα», σημείωσε.

«Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης προκάλεσε ο ίδιος τη διαγραφή του με τη στάση του και τις δηλώσεις του. Από τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση από την ηγεσία της ΝΔ, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, οφείλουμε να τη σεβαστούμε», δήλωσε ο υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Κανάλι Ένα του Πειραιά», ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων, Μανώλης Αλιφιεράκης, χαρακτήρισε τη διαγραφή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη ως «αναμενόμενη εξέλιξη».

Αποστάσεις από την απόφαση της ΝΔ πήρε ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύω πάντα στην πολιτική ότι η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ πιο χρήσιμες,από την αφαίρεση και την διαίρεση».

Παράλληλα, η ΝΔ ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του Β. Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ την Κυριακή, ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τη Δημαρχία του Καρπενησίου.

Απειλεί με αποπομπές ο Ξυνίδης

Προειδοποίηση προς τους επίδοξους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις επαφές του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Αλέξη Μητρόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, απηύθυνε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ.Ξυνίδης, μιλώντας στο Κανάλι 1. «Είναι παραπάνω από προφανές ότι όταν έχουμε κάποιον υποψήφιο απέναντι στις αποφάσεις του Κινήματος αυτός που θα κάνει μια τέτοια επιλογή θα περιμένει και τις επιλογές του κόμματος σε σχέση με την κομματική του ιδιότητα», διευκρίνισε.

Ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ εκδήλωσε την προθυμία του να είναι υποψήφιος όχι μόνον ενός κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός ευρύτερου σχήματος.

Ακόμα, ο κ. Ξυνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, λέγοντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση που έχει καταθέσει δημοσίως ο Φ.Κουβέλης για υποψήφιο χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά, τον οποίο θα μπορούσαν να στηρίξουν από κοινού τα δύο κόμματα.

Δυσφορία για τις δηλώσεις Μπιρμπίλη

Δυσφορία στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει το κατηγορηματικό «όχι» της Τίνας Μπιρμπίλη σε οποιαδήποτε συζήτηση περί υποψηφιότητάς της, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κυβερνητικοί παράγοντες, που επικαλούνται «Τα Νέα», εμφανίζονται ενοχλημένοι κυρίως από το ύφος των δηλώσεων της υπουργού, εξηγώντας ότι «από τη στιγμή που απορρίπτει με τόση σφοδρότητα την προοπτική να μεταπηδήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι τρομερά δύσκολο στον κ. Παπανδρέου να ζητήσει την κάθοδο από άλλους υπουργούς». Επισήμως το Μαξίμου σχολίαζε πάντως ότι δεν δημιουργείται θέμα με τις δηλώσεις της υπουργού.

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιάννης Δημαράς κατέθεσε την διαθεσιμότητά του για την περιφέρεια Αττικής. «Επιθυμώ βαθύτατα και διακαώς να είμαι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι μία απόφαση του κόμματος και θα μπορούσα να υποστηρίξω τον υποψήφιο που θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στο Κανάλι 1. Πρόσθεσε πως είναι σεβαστή η όποια απόφαση του Κινήματος, αλλά «νομιμοποιείται ο καθένας εξ ημών να διατυπώσει την ένστασή του».

ΚΚΕ: “ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη”

«Οι διαγκωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα για το ποιος θα είναι ή δεν θα είναι ο επίσημος υποψήφιός τους στις τοπικές εκλογές και η προσπάθειά τους να εμφανίσουν τους υποψηφίους τους ως ανεξάρτητους, άφθαρτους, αυτοδιοικητικούς αντανακλά την αγωνία τους να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη για την πολιτική τους. Είναι μία ακόμα ένδειξη της υποκρισίας τους. Ταυτόχρονα φανερώνει και το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματιών για να έχουν ισχυρή επιρροή στα αξιώματα που καθορίζει ο Καλλικράτης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Παράλληλα καλεί τους πολίτες «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των τοπικών εκλογών και να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο», ανεξάρτητα από τους υποψήφιους που θα έχουν.