Με διαγραφή απειλούνται όσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φλερτάρουν με το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, Δημοκρατική Συμμαχία. Ήδη, η αρχή έγινε την Τρίτη με τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ σήμερα ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΚΟ της ΝΔ.

Ads

Ο Γιώργος Κοντογιάννης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Είχε προηγηθεί η ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής όπου εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι εν μέσω κρίσης θα έπρεπε να σταματήσει το διαχωρισμό των εργαζομένων σε πράσινα και γαλάζια στρατόπεδα, ενώ τόνισε ότι αυτή τη λογική ακολουθεί και ο Αντώνης Σαμαράς οδηγώντας, σε κρίσιμες ώρες, την παράταξη σε «διχασμό και φραξιονισμό έχοντας εισέλθει στη λογική των στρατοπέδων για προσωπικά όμως οφέλη και όχι για το συμφέρον της Ελλάδας».

«Αυτό που αρνήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να δώσει στον Κώστα Καραμανλή την άνοιξη του 2009, δηλαδή να συμφωνήσουν στα αυτονόητα -αυτή τη στοιχειώδη συναίνεση οφείλουμε να δώσουμε στη σημερινή κυβέρνηση γιατί είναι εθνική ανάγκη», πρόσθεσε, καλώντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει αυτή εθνική συνεννόηση για έξοδο από την κρίση, αφήνοντας τους «εσωκομματικούς λεονταρισμούς». «Διαφορετικά, η διαδρομή μου δεν μου επιτρέπει να ταυτίζομαι με τακτικές της αυτοαποκαλούμενης νέας Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Βήμα», ο πρόεδρος της ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρούς τόνους στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Αναμένεται να ζητήσει από όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα να το πράξουν άμεσα, παραδίδοντας όμως ταυτόχρονα τις έδρες τους, καθώς έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ και δεν νομιμοποιούνται «ηθικά και πολιτικά» να εκπροσωπούν τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Ads

Σχετικά με τη διαγραφή Αυγενάκη, αυτή ανακοινώθηκε από τον γραμματέα της ΝΔ Α.Λυκουρέντζο, ο οποίος δεν αιτιολόγησε τους λόγους της διαγραφής αλλά ανέφερε ότι «είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ». Σημειώνεται ότι ο κ. Αυγενάκης ενημερώθηκε για τη διαγραφή του από τα ΜΜΕ. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε σήμερα στη ΝΕΤ ότι «αυτό δεν είναι απόφαση του ενός».

Υπό παρακολούθηση παραμένουν οι βουλευτές Έλσα Παπαδηµητρίου, Κώστας Καραγκούνης, Μιχάλης Μπεκίρης, Σίµος Κεδίκογλου κ.ά., οι οποίοι είχαν στηρίξει την κ. Μπακογιάννη στη µάχη για τη διαδοχή Καραµανλή.

Από την πλευρά της, η Ν. Μπακογιάννη έχει δώσει σαφή εντολή τα στελέχη του κόμματός της να μη σχολιάζουν όσα γίνονται στη ΝΔ. «Δεν ασχολούμαστε με τα εσωτερικά άλλων πολιτικών κομμάτων» είναι η γραμμή της, σύμφωνα με το «Βήμα».

Βουλευτές της ΝΔ πάντως κατηγορούν την πρώην υπουργό ότι είναι πίσω από την «εσωκομματική αποστασία» που εξελίσσεται. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε πως «τα κόμματα δεν είναι ναός, να μπαίνεις να βγαίνεις όποτε θέλεις· έχουν κάποιες συγκεκριμένες αρχές και πειθαρχία». Ο κ. Καράογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κάποιοι θέλουν να μην επιτρέψουν στη ΝΔ και τους οπαδούς της να χαμογελάσουν και να κεφαλαιοποιήσουν το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, να δημιουργηθεί το κλίμα αισιοδοξίας για τις επόμενες εκλογικές μάχες του κόμματος».