Ξεκίνησε η 48ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου από το Κοινοβούλιο. Συλαλλητήρια και πορείες λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα οι “Αγανακτισμένοι” ετοιμάζουν νέα περικύκλωση της Βουλής και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Με λεωφορεία καταφθάνουν στην Αθήνα εργαζόμενοι από την επαρχία προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Ads

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες στο κέντρο της Αθήνας: Σήμερα στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Aρεως και την αύριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους αύριο το πρωί στο Σύνταγμα.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις διοργανώνει το ΠΑΜΕ, την Τρίτη στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και στις 19.00 το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10.00 το πρωί στην Ομόνοια.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Κανονικά θα λειτουργήσει το Μετρό την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, μετά από απόφαση του Κλαδικού Σωματείου του Μετρό για αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι διαδηλωτές.

Ads

Ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει την Τρίτη από τις 10.00 έως τις 16.00, ενώ την Τετάρτη θα λειτουργήσει μετά τις 11.00 το πρωί. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ καλούν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς να επανεξετάσουν το απεργιακό τους πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στην μετακίνηση των διαδηλωτών.

Χειρόφρενο θα τραβήξουν ωστόσο τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. ‘Έτσι, δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία, τρόλεϊ, και Προαστιακός.

Ποιοι απεργούν:

  • Στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους δήμους, οι τραπεζικοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το προσωπικό των ταμείων.
  • Τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στην ΔΕΗ.
  • Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, στις 28 και 29 Ιουνίου, καθώς γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία.
  • Τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αποφάσισαν συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία. Tη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας. Αύριο, Τετάρτη στην κινητοποίηση συμμετέχουν και τα σωματεία των ναυτών (ΠΕΝΕΝ) και των μαγείρων, που προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος συστήνει στους επιβάτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν αυτές τις ημέρες να ενημερώνονται από τα τηλέφωνα: 210-4226000 και 210-4147800, προτού κατεβούν στο λιμάνι.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ με δύο 4ωρες στάσεις εργασίας και τις δύο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
  • Με στάσεις εργασίας, περίπου τις ίδιες ώρες, θα συμμετάσχουν στην απεργία και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ. Ειδικότερα, ανακοίνωσαν ότι και τις δύο ημέρες, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας την Τετάρτη, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται κατά τις απογευματινές ώρες από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
  • Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για το Μεσοπρόθεσμο.
  • Τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 θα πραγματοποιήσουν στις 28 και 29 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

“Αγαντακτισμένες” κινητοποιήσεις

Κορυφώνεται η μάχη του κινήματος των Αγανακτισμένων, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι όσο ποτέ να «μπλοκάρουν» την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των νέων μέτρων. Για σήμερα Τρίτη, 28 Ιουνίου, οι Αγανακτισμένοι καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος από τις 9 το πρωί, περιμένοντας τις μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις να ενωθούν μαζί τους κατά το μεσημέρι.

Από τις 6 το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Ηλίας Βαμβακούσης, Γη και Θάλασσα, Γιάννης Γιοκαρίνης, Ματούλα Ζαμάνη, Ηχόκαμπος, Tiger Lillies, Lost Bodies, Mode Plagal, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Υπόγεια Ρεύματα, Salvador, Sebloria και πολλοί άλλοι.

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν την Τετάρτη, με τους Αγανακτισμένους να συντονίζουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική περικύκλωση της Βουλής.

Οι λαϊκές συνελεύσεις των βορείων προαστίων
δίνουν ραντεβού στις 8:00 πμ στο μετρό Ευαγγελισμός. Ενδεικτικά στον Ευαγγελισμό θα είναι οι λαϊκές συνελεύσεις Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Γαλατσίου, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Πατησίων, Ν. Φιλαδέλφειας, Γκύζη, Πειραιά, Αμπελοκήπων-Ερυθρού Σταυρού- Πολυγώνου.

Οι λαϊκές συνελεύσεις των νοτίων και ανατολικών προαστίων μαζεύονται στις 8:00 πμ στο Καλλιμάρμαρο. Ενδεικτικά: Ν. Σμύρνη, Βύρωνας, Αγ. Δημήτριο, Βούλα-Βάρη, Νέος Κόσμος, Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι, Ελληνικό.

Οι δυτικές συνοικίες συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα (Αμαλίας και Β. Σοφίας). Ενδεικτικά: Πετρούπολη, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι λαϊκές συνελεύσεις
από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης. Στα σχέδια του αποκλεισμού, περιλαμβάνεται και η «λευκή κυκλοφοριακή διαδήλωση», δηλαδή ένα πελώριο αυτοκινητιστικό μπλόκο. Στόχος των Αγανακτισμένων είναι να δημιουργηθεί μία μεγάλη ουρά από εκατοντάδες αυτοκίνητα που θα κινούνται διαρκώς με 10-20 χλμ την ώρα στην Κηφισίας, την Μεσογείων και τη Μιχαλακοπούλου με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος που θα εμποδίσει την πρόσβαση των βουλευτών στη Βουλή!

Ορδές αναμένονται από διαδηλωτές από όλη τη χώρα αναμένεται
στην Αθήνα, με τους Αγανακτισμένους της Βορείου Ελλάδας να έχουν οργανώσει μαζικό κομβόι μοτοσυκλετών και λεωφορείων, με προορισμό την πλατεία Συντάγματος.

Μεταβαίνουν στην Αθήνα για τις κινητοποιήσεις

Με λεωφορεία ανεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της Πελοποννήσου προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη φτάνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της Αρκαδίας με λεωφορεία που ξεκινούν από τη Μεγαλόπολη και την κεντρική πλατεία στις 8.00 το πρωί και από την Τρίπολη στις 8.30 το πρωί από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Στην Αθήνα ανεβαίνουν με λεωφορεία και οι εργαζόμενοι της Αργολίδας και της Κορινθίας το πρωί της Τρίτης. Τα λεωφορεία της Κορίνθου θα ξεκινήσουν στις 8.30 το πρωί από τα Περιβολάκια και της Αργολίδας στις 7.30 το πρωί από την πλατεία της Αγοράς στο Άργος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται Τρίτη και Τετάρτη από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα στην Καλαμάτα και την Σπάρτη