«Ουδέποτε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι o νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών θα έχει αναδρομική ισχύ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Tύπου του υπουργού. Με αυτό τον τρόπο επέλεξε να απαντήσει ο κ. Καστανίδης στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος λάβρος κατά του υπουργού Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτεί την αναδρομική αλλαγή στο νόμο για την παραγραφή αδικημάτων.

Ads

Επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης εξαπέλυσε και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, ζητώντας την απόσυρση του υπουργού με αφορμή πρόθεσή του να φέρει διάταξη για επέκταση του χρόνου παραγραφής, αλλά και την επιείκεια στην ποινή για μάρτυρες, που καταθέτουν εναντίον άλλων για αδικήματα που έπραξαν.

«Η αναδρομική ισχύ τινάζει το Σύνταγμα στον αέρα»

Σχολιάζοντας τις διαρροές περί αλλαγής του χρόνου έναρξης της παραγραφής, έτσι ώστε η εκκίνηση να γίνεται από το χρόνο επέλευσης του αποτελέσματος και όχι από την τέλεση της πράξης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Η οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης σε μια τέτοια νέα νομοθετική παρέμβαση να δώσει αναδρομική ισχύ, τινάζει το Σύνταγμα στον αέρα. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια του κ. Καστανίδη, συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική τάξη της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Μια Συνταγματική τάξη η οποία είναι η ίδια και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ακριβώς διαμορφώθηκε στο σύγχρονο κόσμο, από το Διαφωτισμό μέχρι σήμερα».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει απαιτείται να «ξετιναχτούν» όλες οι υποθέσεις που αφορούν διαχείριση δημοσίου χρήματος. Πρόσθεσε όμως, ότι κατά τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση «στήνει παιχνίδια, επειδή δεν μπορεί να δώσει άρτο στον Ελληνικό λαό και επιλέγει να προσφέρει άφθονο θέαμα».

Ads

«Να παραιτηθεί ο Καστανίδης»

Την απόσυρση του υπουργού με αφορμή την πρόθεσή του να φέρει διάταξη για επέκταση του χρόνου παραγραφής, αλλά και επιείκεια στην ποινή για μάρτυρες, που καταθέτουν εναντίον άλλων για αδικήματα που έπραξαν, ζητά ο Τάσος Νεράτζης.

«Σημειώστε κάτι που δεν είπε ο κ. Καστανίδης: Σήμερα υπάρχει ειδικό άρθρο στον Ποινικό Κώδικα -είναι το άρθρο 17- το οποίο λέει ποιος είναι ο χρόνος τελέσεως της πράξεως. Και λέει χρόνος τελέσεως της πράξεως είναι εκείνος κατά τον οποίον ο υπαίτιος ενήργησε ή όφειλε να ενεργήσει. Και λέει, παρακάτω, ότι ο χρόνος επελεύσεως του αποτελέσματος είναι αδιάφορος. Αυτό λέει, σήμερα, ο νόμος. Θέλεις να το αλλάξεις; Θέλεις να καταστήσεις συγκυρίαρχο στοιχείο και το χρόνο επελεύσεως του αποτελέσματος; Βεβαίως μπορείς να το κάνεις. Θα δούμε τον τρόπο υπό τον οποίο θα το εμφανίσεις, υπό μια εκδοχή, υπό μια προϋπόθεση. Και την προϋπόθεση δεν την θέτει απλώς η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει κείμενες διατάξεις. Ότι θα τηρήσεις το Συνταγματικό θέσφατο. Δεν μπορεί αυτό να έχει αναδρομική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά.


Αρνείται τις διαρροές ο Καστανίδης

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι δεν προέβη σε δήλωση για αναδρομική ισχύ του νέου νόμου.

«Αυτό είναι νομικά ανεπίτρεπτο. Έχω δηλώσει με σαφήνεια ότι την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα προτείνω, μεταξύ άλλων, να αλλάξει η χρονική αφετηρία από την οποία θα εκκινεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος προθεσμία, εντός της οποίας η Βουλή δικαιούται να ασκεί δίωξη κατά Υπουργών ή Υφυπουργών.

Το άρθρο 17 του Π.Κ. ορίζει ότι «χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται ο χρόνος κατά το οποίο ο υπαίτιος ενέργησε ή όφειλε να ενεργήσει. Ο χρόνος κατά τον οποίο επήλθε το αποτέλεσμα είναι αδιάφορος, εκτός αν ορίζεται άλλως». Με το νέο νόμο περί ευθύνης Υπουργών μπορεί να ορίζεται άλλως. Στα εγκλήματα αποτελέσματος π.χ. μπορεί να ορίζεται ως χρόνος έναρξης της προθεσμίας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργών ή Υφυπουργών η επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος για το Δημόσιο. Αν η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με αυτή την πρόταση, που διευρύνει τα όρια της «παραγραφής», ας το δηλώσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό», επισημαίνει μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως στη Δημοκρατία δεν επιτρέπεται το «κυνήγι μαγισσών».