Το τρομακτικό εύρημα δημοσκόπησης της Metron Analysis, σύμφωνα με την οποία το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό, τι σήμερα», δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξήθηκαν οι φωνές που αμφισβητούν την εγκυρότητα της έρευνας, με το επιχείρημα ότι το βασικό της ερώτημα ενδέχεται να ήταν παραπλανητικό.

Ads

Το βασικό ερώτημα της έρευνας, που έγινε με αφορεμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, ήταν το εξής: «Σε λίγες ημέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό, τι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη»;

Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες ως προς την ορθότητα της διατύπωσης του εν λόγω ερωτήματος, κυρίως με το επιχείρημα ότι υπάρχει η πιθανότητα να προδιαθέτει τον ερωτώμενο, από τη στιγμή που ξεκινά με τη διαπίστωση ότι “ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα”. 

Εν τω μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση, που δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει η εφημερίδα, ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου κυκλοφόρησε με τη λέξη “σκατά” στο πρωτοσέλιδό της. Διαβάστε επίσης: Δούρειος  Ίππος η Ελευθεροτυπία;
 
Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων
 
Το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά στο παραπάνω ερώτημα, ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα στη χούντα, σε σχέση με σήμερα. Το ποσοστό αυτό διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αν και τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς. 

Ads

Σε ό, τι αφορά την κατανομή ανά κόμμα, ποσοστό 46% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί και 50% διαφωνεί με την πρόταση, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 24% και διαφωνεί το 71%.

Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά είναι 13% «ναι» και 84% «όχι», στους Ανεξάρτητους Έλληνες 45% «ναι» και 42% «όχι», στη Χρυσή Αυγή 58% «ναι» και 30% «όχι». Ακόμη, στη ΔΗΜΑΡ το «ναι» είναι 12% και στο ΚΚΕ το 17%.

Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί χούντας ήταν καλύτερη.
 
Το 46% πιστεύει πως τότε η κατάσταση διαβίωσης ήταν καλύτερη.
 
Το 24% θεωρεί πως η χώρα τότε είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία, το 88%,  πιστεύει ότι στη δικτατορία τα πράγματα ήταν χειρότερα σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά από τη Metron Analysis σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα στο διάστημα 16-17 Απριλίου.
 
Η μαύρη περίοδος της επταετούς δικτατορίας, με τους νεκρούς, τα βασανιστήρια, τις κατάφορες καταπατήσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά τη δημοκρατία να έχει καταλυθεί, χωρίς δικαίωμα όχι μόνο ψήφου, αλλά και γνώμης -είτε προσωπικής είτε έντυπης- όλα αυτά μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί από ένα ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας. Οι λόγοι, θα πρέπει να τεθούν υπό έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Φυντανίδης: Υπήρξε η εποχή που πήγαινες φυλακή επειδή έγραψες κάτι