Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αποδοκιμάζει την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά την υποβολή του αιτήματος και δημοσιοποιήθηκε νωρίς την Τρίτη. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 70,2% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Greek Public Opinion (GPO) για λογαριασμό του Mega, αυξάνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων να έχει τρωθεί. Από τους 1.400 ερωτηθέντες, το 60,9% τάχθηκε κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η στήριξη προσωπικά για τον Παπανδρέου παραμένει υψηλή στο 50,8%, οριακά χαμηλότερα από το 52% που ήταν στο αντίστοιχο γκάλοπ του Μαρτίου. Οριακά χαμηλότερη ήταν η στήριξη για το ΠΑΣΟΚ, που υποχώρησε στο 30,6%, από 31,8% τον Μάρτιο. Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας παρέμειναν αμετάβλητα στο 21% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ωστόσο ότι μόνο το 31,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για να επιλύσει την κρίση, ενώ το 31% υποστηρίζει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑ.Ο.Σ. Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 67,4%, πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, ενώ το 30,4% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι λίγο έως καθόλου πιθανό.

Ads

Παράλληλα, κακή χαρακτηρίζει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης το 57% των Γερμανών πολιτών σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 και του γερμανικού ομίλου WELT.