Το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται νέα πρόσωπα, ενώ μόνο ο 10% θεωρεί ότι είναι αναγκαία νέα κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον Τύπο της Κυριακής. Παράλληλα, το 52% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ενώ 4 στους 10 τις εμπιστεύονται μόνον περιστασιακά, σε δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής.

Ads

Αναλυτικά, στην έρευνα της Pulse αποτυπώνεται η απαισιοδοξία των πολιτών, καθώς το 65% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ρότα που ακολουθεί η χώρα είναι λανθασμένη, ενώ το 74% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του θα είναι χειρότερη τους επόμενους έξι μήνες.

Ακόμα, οι περισσότεροι βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της σημερινής κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

Σε δείγμα 1.095 πολιτών, για τον τομέα της ανάπτυξης, συνολικό (ψηφοφόροι και του ΠΑΣΟΚ) ποσοστό 70% αξιολογούν την εικόνα της κυβέρνηση ως «κακή έως πολύ κακή» και 20% «μέτρια». Για τη διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, 85% των ερωτηθέντων την αξιολογούν ως «πολύ κακή». Σε ποσοστό 48%, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ποσοστό 42% των ερωτηθέντων κρίνουν «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ads

Στη δημοσκόπηση της Public Issue, το 89% των ερωτηθέντων, σε δείγμα 498 ατόμων απ΄όλη την Ελλάδα, θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Σε ό,τι δε αφορά την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, περίπου 8 στους 10 (77%) εκτιμούν ότι αυτό διασπαθίζεται.

Όσο αφορά στη διαφθορά, το 65% εκτιμά ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, το 27% ότι είναι μάλλον μεγάλη, με τους πολιτικούς να προηγούνται στη «μαύρη λίστα των διεφθαρμένων» (94%)
και τους γιατρούς να έπονται (82%). Σε ποσοστό 53% υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.