Δημοσκοπήσεις – εξπρές θα πραγματοποιηθούν την επόμενη βδομάδα για λογαριασμό της Ιπποκράτους, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Ο Γ. Παπανδρέου περιμένει τα αποτελέσματα τους για να αποφασίσει ποια πρόσωπα θα κατεβάσει στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες.

Ads

Οι τρεις εταιρίες που έχουν αναλάβει τις δημοσκοπήσεις φέρεται να τόνισαν στο κόμμα πως «τα αποτελέσματα από όσες έγιναν νωρίτερα τον Αύγουστο δεν είναι ασφαλή». Έτσι, θα διεξαχθούν νέες μετρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στην αρμόδια επιτροπή ώστε να υπάρξει μία τελική εισήγηση προς τον κ. Παπανδρέου η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο της 3ης Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει το «Βήμα», πιθανόν είναι κάποια ονόματα υποψηφίων (πιθανώς και εκείνα για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης) να ανακοινωθούν μετά και από αυτή την ημερομηνία.

Σε αυτές τις μεγάλες περιφέρειες είναι που επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον. Η φημολογία για κάθοδο υπουργού στην περιφέρεια Αττικής έχει ενταθεί, με «επικρατέστερη» την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και δευτερευόντως την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Για την Αθήνα ακούγονται τα ονόματα των Φ. Γεννηματά, Π. Γερουλάνο, Μ. Χρυσοχοΐδη και Α. Διαμαντοπούλου.

Κάθοδος κορυφαίου υπουργού αναμένεται και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σενάρια κάνουν λόγο για τους Γ. Μαγκριώτη, Γ. Φλωρίδη, Χ. Καστανίδη, Μ. Μπόλαρη, Ν. Γιαννόπουλο και Β. Γερανίδη. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ φέρεται να προσανατολίζεται στην υποστήριξη του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια της Πελοποννήσου, ενώ για την Ηπειρο προορίζει τον αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη.

Ads

Για τον δήμο της συμπρωτεύουσας εξετάζονται η Χρ. Αράπογλου, ο Σπ. Βούγιας, η Ε. Καϊλή κ.ά., αλλά δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει κάποια ανεξάρτητη υποψηφιότητα σε συνδυασμό με τη “Δημοκρατική Αριστερά” ή τους Οικολόγους, σύμφωνα με το «Έθνος».

Ο ΣΥΝ φλερτάρει με Τσακνή

Την υποψηφιότητα του γνωστού τραγουδοποιού Δ. Τσακνή για τον Δήμο της Αθήνας μεθοδεύει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος». Συνέντευξη του κ. Τσακνή στην «Κυριακάτικη Αυγή» προκάλεσε ευμενή σχόλια στελεχών της Κουμουνδούρου τα οποία δεν έκρυβαν το ενδιαφέρον τους για τυχόν υποψηφιότητά του.

Ο κ. Τσακνής, ο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που συγκροτούν το «Αριστερό Βήμα Διαλόγου», ανέφερε στη συνέντευξή του ότι «η Αριστερά μπορεί όχι απλώς να κάνει μια δημιουργική αντιπολίτευση, αλλά να προτείνει έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης των δήμων, έναν άλλον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς των δημοτικών αρχόντων με έμφαση στη συμμετοχή του πολίτη», ενώ σχετικά με τις υποψηφιότητες που θα προταθούν προσέθεσε πως «όταν έχεις ένα μνημόνιο πάνω από το κεφάλι σου, δεν μπορείς να κατέβεις σφυρίζοντας αδιάφορα και λέγοντας πάμε να φτιάξουμε πάρκα και πλατείες, κι όταν έχεις αυτή τη βαρβαρότητα πάνω από το κεφάλι σου δεν μπορεί να λες ότι το μόνο που μ΄ ενδιαφέρει είναι η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με αυστηρά αυτοδιοικητικά κριτήρια».