Να καταδικάσουν τις πράξεις βίας που ασκήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις κατά δημοσιογράφων, στη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, ζήτησε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα από τις ελληνικές αρχές, σε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική τους σελίδα.

Ads

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν επιπρόσθετα, τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα καθώς και τη χορήγηση συγκεκριμένων οδηγιών προς τους αστυνομικούς, ώστε να μην προσφεύγουν σε βίαιες ενέργειες έναντι των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου, στην οδό Μπενάκη στα Εξάρχεια, ο Maxime Gyselinck, Βέλγος φωτογράφος, καθώς και ο Έλληνας συνάδελφός του, Βαγγέλης Πατσιαλός ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία.

Την ίδια ημέρα, ανταποκριτής της οργάνωσης στην Ελλάδα δέχτηκε επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, τη στιγμή που φωτογράφιζε το βίαιο τρόπο με τον οποίο τα ΜΑΤ επιχειρούσαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές. Οι αρχές απαίτησαν να σβήσει τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει ενώ και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι δηλώνουν ότι χτυπήθηκαν και παρεμποδίστηκε το έργο τους όταν ζητήθηκε από αυτούς να σβήσουν στιγμιότυπα που κατέγραφαν βιαιότητες κατά συναδέλφων τους. «Η βαναυσότητα των δυνάμεων της τάξης είναι σκανδαλώδης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Παρόμοια περιστατικά αστυνομικής βιαιότητας κατά δημοσιογράφων και φωτογράφων σε διαδηλώσεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το φωτογράφο του AFP στην Αθήνα, Αριστοτέλη Μεσσίνη, που δέχτηκε τρεις φορές επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ κάλυπτε διαδήλωση.

Ads

Η ανακοίνωση της οργάνωσης καταλήγει παραθέτοντας την κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου στην οποία η Ελλάδα κατέχει την 70η θέση.