Απορρίπτουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ την πρόταση που κατέθεσε ο υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου» και ζητά την υπογραφή τους για να το πετύχει. Στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αργά το βράδυ της Τρίτης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί ‘ενδιάμεσου φορέα’ πρέπει να αποφασιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».

Ads

 
«Ζητούν την υπογραφή μας, που θα επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι: • Η ΕΡΤ έκλεισε εν μία νυκτί • Οι εργαζόμενοί της απολύθηκαν για να αντιμετωπιστούν με απεχθείς όρους προσωρινής απασχόλησης και απώλεια των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων • Το «μαύρο» ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη μιας αναγκαιότητας που επιβλήθηκε… από το υπερπέραν» σημειώνουν.
 
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ υποστηρίζουν πως «η κυβέρνηση ζητεί διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου», γι’ αυτό και ζητά τη συναίνεσή τους στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα. Επισημαίνουν ακόμη ότι  οι απανωτές τροποποιήσεις της ΚΥΑ φανερώνουν τα νομικά και θεσμικά αδιέξοδα που έχουν ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι, που, όπως υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, «επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Παντελή Καψή, ο οποίος για κάθε διαδικαστικό θέμα αναγγέλλει και μια νέα τροποποίηση της ΚΥΑ».
 
Στην απόφαση σημειώνεται πως «παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου, τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του (υπολογισμός αποζημιώσεων, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση των απολυμένων) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

Το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ θα συζητήσουν σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδος, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Επιτρόπους Όλι Ρεν και Βίβιαν Ρέντινγκ.

 
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προτείνουν η εργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» (που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου), καθώς, όπως αναφέρουν, οι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων.
 
Ακόμη, προτείνουν να υπάρξει ένα «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» και «καταβολή αποζημιώσεων με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν».
 

«Για εμάς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καταληκτικά μοναδική προϋπόθεση είναι να εκπέμψει κανονικά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να λειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητές της. Να δώσει τέλος η κυβέρνηση στο μπαράζ παρανομίας και θεσμικών εκτροπών με μία αποφασιστική στροφή στη νομιμότητα» καταλήγουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.
 
Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ  (27 Σεπτεμβρίου 2013).

Ads

Στο μεταξύ στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου φορέα λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.