Στην ανταπόκριση των αγορών και το επιτόκιο που θα διαμορφωθεί είναι στραμμένη η προσοχή, καθώς την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο προχωρά σε δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, σκαρφάλωσε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, μία ημέρα πριν το κρίσιμο τεστ δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%) μπορεί να φτάσει μέχρι 2,4 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι είναι λήξεως 15 Ιουλίου 2011 και η ημερομηνία διακανονισμού τους (settlement) είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 (Τ+3).

Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Τα ελάχιστα ποσά που θα αντληθούν μέσω των δημοπρασιών αυτών είναι 4,5 – 4,6 δισ. ευρώ, αφού εντός του Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα (έκδοσης 19 Οκτωβρίου 2010 ύψους 1,44 δισ. ευρώ), εξάμηνα έντοκα αξίας 2 δισ. ευρώ, (έκδοσης 13/7/2010) και ετήσια έντοκα (έκδοσης 12 Ιανουαρίου 2020) αξίας 1,04 δισ. ευρώ. Με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Ads

Μια ενδεχόμενη διαμόρφωση του επιτοκίου χαμηλότερα του 5% κρίνεται ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών, ωστόσο η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη δεδομένου ότι το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στο 4,82%. Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», σημειώνουν χαρακτηριστικά πως το επιτόκιο των αντίστοιχων τίτλων της Πορτογαλίας, την περασμένη Πέμπτη αυξήθηκε στο 3,7%, από 2% που ήταν το επιτόκιο της προηγουμένης έκδοσης.

Το τεστ της ελληνικής οικονομίας, όμως, δεν λήγει εδώ
. Εξίσου κρίσιμη περίοδος θεωρείται και ο Φεβρουάριος, λόγω των συνεδριάσεων του Ecofin, τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Σε πολιτικό επίπεδο, πάλι, το Μάρτιο οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν για την αναθεώρηση της Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αλλά και για τον Απρίλιο, μήνας που Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία θα πρέπει να πληρώσουν σε τόκους και χρεολύσια περίπου 40 δισ. ευρώ, η ιαπωνική τράπεζα Nomura προειδοποιεί τους πελάτες της να περιμένουν επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές της περιφέρειας, με διεύρυνση των περιθωρίων, τους μήνες εκείνους που οι χώρες αυτές πρέπει να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή του χρέους τους.

Σε αγορά ομολόγων προχώρησε η ΕΚΤ

Σε αγορά πενταετών και δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων προχώρησε η ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές στις χρηματοοικονομικές αγορές που επικαλείται το Reuters, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στη Λισαβόνα.

Ξεχωριστή πηγή ανέφερε πως η ΕΚΤ «φαίνεται να προχώρησε» σε αγορά ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων, αλλά όχι ισπανικών.

Συνολικά, η Τράπεζα έχει αγοράσει από το Μάιο, οπότε και ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμά της, χρεόγραφα χωρών της Ευρωζώνης συνολικής αξίας 74 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, τα κεφάλαια που διέθεσε η ΕΚΤ κυμάνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 113 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κυρίως στην ευρω-περιφέρεια, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ωστόσο αργότερα υποχώρησαν λόγω της φημολογούμενης παρέμβασης της ΕΚΤ.


Εβδομάδα κρίσης για το ευρώ

Αυτή την εβδομάδα, και οι Ισπανία και Ιταλία προχωρούν σε νέα έκδοση ομολόγων, καθώς έχουν υψηλές δανειακές ανάγκες, αναμένοντας την ανταπόκριση των αγορών. Η περίπτωση της Πορτογαλίας πάντως λίγες ημέρες πριν δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική, αφού αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτιά της κατά 1,6% υψηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα, Δευτέρα, η Σλοβακία, προχωρά σε δημοπρασία 10ετών τίτλων χωρίς να έχει προσδιορίσει το ποσό που θα αντλήσει από την αγορά.

Την Τρίτη, εκτός από την Ελλάδα, η Ολλανδία δημοπρατεί νέα έκδοση 3ετών τίτλων, με κουπόνι 1% και στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία επιθυμεί να αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω 5ετών τίτλων και 1 δισ. ευρώ μέσω 9ετών τίτλων την Τετάρτη. Την ίδια μέρα η Πορτογαλία θα προσπαθήσει να δανειστεί 1,5 δισ. ευρώ μέσω τίτλων που λήγουν το 2014 και το 2020.

Την Πέμπτη η Ιταλία θα δανειστεί 4,5 δισ. ευρώ μέσω 4ετών ομολόγων και 2,5 δισ. ευρώ μέσω τίτλων που λήγουν το 2026 ενώ η Ισπανία δημοπρατεί 2ετείς τίτλους με στόχο να αντλήσει 3 δισ. ευρώ.