Στην τελική ευθεία για το ιδρυτικό συνέδριο βρίσκεται το κόμμα των πάλαι ποτέ «ανανεωτικών» στελεχών του ΣΥΝ. Διεκδικώντας τον τίτλο: «Αριστερά της ευθύνης», η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται στην επίσημη «πρώτη» την Πέμπτη (19.00) στον Κεραμεικό.

Ads

Μετά από 180 συνελεύσεις ανά την επικράτεια, στις οποίες συμμετείχαν 5.500 μέλη, 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκρότησης και οργάνωσης του νέου κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα, θα σχηματίσουν την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία μάλλον θα απαρτίζεται από 110 μέλη.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις γύρω από την πολιτική συνεργασιών την οποία θα επιλέξει το κόμμα. Επ’ αυτού, εκφράζονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη υπερασπίζεται με σθένος τη συμμετοχή στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας με στόχο την υπέρβαση της στασιμότητας στη χώρα. Η δεύτερη κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι το κόμμα ενδέχεται να μετατραπεί σε συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ.

Πανηγυρικά αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου ο Φώτης Κουβέλης. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος εκλέγεται από το ίδιο το όργανο, ενδέχεται να οριστεί ο Σπύρος Λυκούδης. Ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης θα είναι ο πρόεδρος του τιμητικού προεδρείου στο συνέδριο.

Ads

Βάση για το πολιτικό στίγμα θέσεων της ΔΗΜΑΡ, το οποίο πρόκειται να αποσαφηνιστεί μέσα από το ιδρυτικό συνέδριο, αποτελούν εισηγήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια κεντρικών εκδηλώσεων, με αντικείμενα την οικονομική κρίση, την αυτοδιοίκηση, την υγεία ή τη διαχείριση απορριμμάτων. Ειδικότερα για την οικονομία, η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει την πολιτική του Μνημονίου ωστόσο διαμηνύει ότι απαρνείται την αδράνεια και τη στασιμότητα, με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών.

Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΜΑΡ έχουν προσκληθεί όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός από το Γιώργο Καρατζαφέρη. Επιπλέον, απευθύνθηκε πρόσκληση στους Οικολόγους Πράσινους, στην Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών των Γιάννη Δημαρά – Βασίλη Οικονόμου, και στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Το «παρών» θα δώσουν και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Πάτρας Γιάννης Δημαράς, αιρετοί οι οποίοι αναδείχθηκαν με τη στήριξη του κόμματος.