Η απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, μετά από σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίζει την κυβέρνηση ανάλογα με την περίπτωση και με βάση την κεντρική κατεύθυνση. Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Το απόγευμα της Παρασκευής υποβλήθηκαν και επισήμως στον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις των κ.κ. Μανιτάκη, Ρουπακιώτη και Σκοπούλη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Θύελλα στη ΔΗΜΑΡ

Ειδικότερα, σε ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπέρ της αποχώρησης των υπουργών που στηρίζει το κόμμα τάχθηκαν 11 βουλευτές και δύο κατά (οι κ. Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης απείχε.
 
Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή 20 τάχθηκαν υπέρ και 6 κατά.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.
 
Την αποχώρηση των υπουργών που στηρίζει το κόμμα από την κυβέρνηση είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης.
 
Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας, ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και πρόσθεσε πως η ΔΗΜΑΡ «έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο». «Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία», συνέχισε ο κ. Κουβέλης για να καταλήξει:
 
«Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
 
Μετά τη συνεδρίαση ο Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίζει για την στήριξη ή μη ανάλογα με την περίπτωση και με βάση της κεντρική κατεύθυνση. Σε ερώτηση εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι απόφαση θα ληφθεί, όταν έρθει η ώρα.

Ads

Σημειώνεται πως πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Φώτης Κουβέλης δέχτηκε εσωκομματικά πυρά για τη στάση του που επέφερε κλονισμό της τρικομματικής. Πάντως παρά τις διαφοροποιήσεις στη συνεδρίαση, δεν τέθηκε θέμα στήριξης στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη.

Παραιτήσεις
 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης ήταν ο πρώτος που υπέβαλε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του. Ακολούθησαν λίγη ώρα αργότερα οι παραιτήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη.

Νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε δήλωση με την υποβολή της παραίτησής του, ούτε όμως και κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Πρόσθεσε πως το μόνο που θα κάνει, είναι να ευχηθεί καλό έργο στον νέο υπουργό. 

Εκτός των κ.κ. Μανιτάκη, Ρουπακιώτη και Σκοπούλη, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχεται ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας). Επίσης, έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς, οι οποίοι θα αποσυρθούν επίσης.

Διαβάστε όλες τις προηγούμενες ραγδαίες εξελίξεις στο tvxs.gr