Στο μνημείο του Πολυτεχνείου, απέτισε φόρο τιμής το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

Ads

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα» καταλήγει ο κ.Παπούλιας.

Στην εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο προέβη η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου. Αμέσως μετά η υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες. Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε.”.

Κάλεσμα στο λαό να συμμετάσχει στην πορεία προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας «ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό». Στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται επίσης: “Οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα γι’ αυτόν. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα. Μόνο η ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, σε βάρος των κομμάτων του συστήματος μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία“.

Ads

«Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν’ αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης», αναφέρει ο Συνασπισμός στην σχετική ανακοίνωσή του και καλεί «τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν την Τετάρτη 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα. Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, να νικήσουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, απόρροια του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, η καλύτερη τιμή στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και απαλλαγή της χώρας από τις ασφυκτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου».

Ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνου, κατήγγειλε κυβέρνηση και ΝΔ, αλλά και την τρόικα και πρόσθεσε ότι “η λαϊκή αγανάκτηση απέναντί τους πρέπει να γίνει συνειδητή δράση ανατροπής και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας”.

Η εκπρόσωπος των Οικολόγων -Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ότι “στην εποχή του Μνημονίου, το μήνυμα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο είναι η δυνατότητα να αντιστεκόμαστε σε πολύ ισχυρότερες εξουσίες”.