Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυβέρνηση ότι υπήρξε υποτιμητική συμπεριφορά από την πλευρά των κοινοτικών αξιωματούχων, όπως ανέφεραν διάφορα δημοσιεύματα την Παρασκευή παραθέτοντας μάλιστα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Ads

Ο Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν θα γινόταν αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές από την ελληνική κυβέρνηση». Στο μεταξύ ο Γ.Παπακωνσταντίνου διαμηνύει ότι τον τελευταίο λόγο για το τι θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την πολιτική που θα ακολουθηθεί τον έχει η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο πρωινό του MEGA την Παρασκευή επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ, ήταν δική της και δεν προήλθε από τις πιέσεις της ΕΕ. «Ήταν απόφαση δική μας, πολιτική. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στη βάση πραγματικών δεδομένων», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να βγει από την επιτήρηση το συντομότερο δυνατόν».

Ωστόσο, ο υπουργός ανέφερε ότι αισθάνεται εξαιρετικά άσχημα με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, λόγω της χαμένης αξιοπιστίας της για την οποία επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η εικόνα που αξιωματούχοι των Βρυξελλών μπαίνουν στα υπουργεία και κάνουν τα στοιχεία φύλλο και φτερό», είπε ο υπουργός.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν «ιταμή» η συμπεριφορά του κλιμακίου εμπειρογνομώνων της ΕΕ και της ΕΚΤ προς τους υπουργούς δήλωσε: «δεν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, ούτε υπήρξαν, αλλά και ούτε θα γίνονταν αποδεκτές από την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κυβέρνηση». Σχολιάζοντας δηλώσεις «κάποιων» κυβερνητικών στελεχών ότι «ένιωσαν εξευτελιστικά» απέναντι στα στελέχη του κλιμακίου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχει κατηγορηματική διάψευση ότι κυβερνητικό στέλεχος δέχτηκε τέτοια συμπεριφορά.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι υπουργός που πέρασε από το «κόσκινο» του κλιμακίου της ΕΕ δήλωσε στην εφημερίδα πως: «όλη αυτή η κατάσταση μάς προκαλεί πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα δυσάρεστα συναισθήματα»,

Σε ότι αφορά το υπουργείο Άμυνας οι πληροφορίες του Τύπου έκαναν λόγο για «πρωτοφανή παρέμβαση, ακόμη και σε θέματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας». Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο υπουργός Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος μιλώντας για συνάντηση σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «όπως είναι προφανές, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών».

Σε ό,τι αφορά τις «απαιτήσεις» των κοινοτικών αξιωματούχων για δραστική μείωση των δαπανών μέσω σκληρών μέτρων η κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει εκείνη. «Οι κοινοτικοί έρχονται πάντα και ζητάνε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση δαπανών», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη. Τις προτάσεις περί μείωσης συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας απέρριψε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά τη συνάντηση με τους κοινοτικούς.

Βελτίωση του Προγράμματος Σταθερότητας

Η κυβέρνηση θα βελτιώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας βάσει των παρατηρήσεων των κοινοτικών αξιωματούχων, ώστε να διασφαλιστεί και η έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στο Reuters την Παρασκευή. «Η επίσκεψη ενίσχυσε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

«Μετά από μια στασιμότητα το 2010, το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας το 2011, και σταδιακή αύξηση άνω του 2% έως το 2013» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει να υποχωρεί το 2012». Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εικασίες ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα αυξηθεί πέραν του 12,7% του ΑΕΠ. «Θα είναι 12,7% του ΑΕΠ», τόνισε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριφέρθηκαν ως ‘υπερυπουργοί’ της κυβέρνησης. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Ελπίζουμε να μην ξαναδούμε αποκλεισμό των λιμανιών μας από συμμαχικούς στόλους» δηλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Για μετατροπή της Ελλάδας σε «μισο-αποικία των Βρυξελλών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προκειμένου η Βουλή και οι πολίτες να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία που, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, κατέθεσαν οι κοινοτικοί.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας Οικονομίας και Υγείας. Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει: «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που ήρθαν στην Αθήνα (6,7,8 Ιανουαρίου) και ασχολήθηκαν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που διαμορφώνει η κυβέρνηση για να το υποβάλλει στην ΕΕ, κατέθεσαν γραπτώς (non paper) και προφορικώς σε όλα τα υπουργεία που επισκέφτηκαν, μια σειρά από δραστικές προτάσεις για περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, ενώ, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, συνέταξαν Εκθέσεις και θα υποβάλλουν σε αυστηρό μηνιαίο έλεγχο τα έσοδα και κυρίως τις δαπάνες του προϋπολογισμού, προκειμένου η εκτέλεσή του να είναι συμβατή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας».

«Επειδή δεν είναι δυνατόν η χώρα να μεταβάλλεται σε «μισο-αποικία» των Βρυξελλών, ενώ ο ελληνικός λαός και η Βουλή παραμένουν στο σκοτάδι για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ερήμην τους και αφορούν το μέλλον του τόπου, ερωτώνται οι υπουργοί:

1. Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις υπέβαλλαν γραπτώς (non paper) και προφορικώς οι ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο σας; Ποιες έγιναν αποδεκτές;

2. Συνέταξαν, επίσης, Εκθέσεις σχετικά με τα δημοσιονομικά πεπραγμένα κάθε υπουργείου; Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων;

3. Θα ελέγχουν ανά μήνα οι ελεγκτές της Ε.Ε. την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010; Γιατί θα μπορούν να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι ελεγκτές της Κομισιόν από την αρμόδια για τον έλεγχο του Προϋπολογισμού Επιτροπή της ελληνικής Βουλής;

4. Θα εγκρίνει και θα επικυρώσει τελικά η ελληνική Βουλή το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. ήαπλώς θα το συζητήσει και μάλιστα άρον-άρον, χωρίς να έχει δικαίωμα να το τροποποιήσει ή και να το απορρίψει; Γιατί η Κομισιόν θα μπορεί να έχει δικαίωμα τροποποίησης και έγκρισης, που δεν διαθέτει η ελληνική Βουλή, για κρίσιμα προγράμματα που αφορούν την οικονομική πορεία της χώρας;», καταλήγει.