Ο Απόστολος Πετράκης, ο οποίος κατηγορείται ως ένα από τα 18 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας -κατά την αστυνομία- ηγείται ο Παναγιώτης Βλαστός, αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη για την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου. Παρότι βρίσκεται στη φυλακή δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει. «Θα μετάνιωνα αν του είχα φερθεί άσχημα, αν είχε πάθει κάτι», λέει χαρακτηριστικά και επιμένει πως δεν υπάρχει άλλος εγκέφαλος.

Ads

Μιλώντας από τις φυλακές Δομοκού στο «Έθνος της Κυριακής» και απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μαίρης Μπενεα αν «θυσιάζεται» επειδή βρέθηκε βιολογικό υλικό του σε ένα βίντεο που στάλθηκε στην οικογένεια, ο Α. Πετράκης τονίζει ότι: «Οι μόνες θυσίες που έχουν γίνει είναι οι ανθρωποθυσίες που διέταξε το δίδυμο Τσιατούρα – Μαρκογιαννάκη ώστε να καταφέρουν να κρατηθούν στις καρέκλες τους. Και έτσι οδηγήθηκαν σαν πρόβατα επί σφαγή αρκετοί αθώοι άνθρωποι στη φυλακή. Αρα να αφήσουν κάποιοι τις θυσίες κατά μέρος, γιατί δεν τους συμφέρει.

Εξάλλου, δεν θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουν άλλοι συγκατηγορούμενοί μου την ευθύνη, που έχουν ήδη εκτίσει μεγάλες ποινές και έχουν ακόμη μεγάλο υπόλοιπο να εκτίσουν; Να οργανώσεις μια απαγωγή είναι πολυσύνθετη επιχείρηση. Πρέπει να ξέρεις πολλές λεπτομέρειες, όπως περιοχές, δρομολόγια του θύματος και δικά σου δρομολόγια, πού θα πας, πώς θα φύγεις, από πού θα τηλεφωνήσεις. Πρέπει να παρακολουθείς ο ίδιος, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν. Δεν υπάρχουν τυποποιημένες επιχειρήσεις. Επομένως ήταν αδύνατον ο Παναγιώτης Βλαστός, που είναι μέσα πάνω από δέκα χρόνια, να οργανώσει μία τέτοια επιχείρηση».

Ακόμα, υποστηρίζει ότι «Όποιος θεωρεί ότι εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο, ας το αποκαλύψει… Εγώ, πάντως, ανθρώπους που με έχουν εμπιστευτεί δεν τους προδίδω ποτέ» και για διασυνδέσεις του με πολιτικούς αναφέρει: «Ολοι λίγο-πολύ έχουμε κάποιες γνωριμίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος γνωρίζουμε είναι υπεύθυνος για τις δικές μας πράξεις. Μπορεί να είχα κοινωνικές επαφές με πολιτικά πρόσωπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι εμπλέκονται σε παράνομη δραστηριότητα επειδή γνωρίζουν εμένα. Και επίσης, εάν μιλήσω για πρόσωπα που γνωρίζω, μπορεί να μπλέξουν χωρίς να φταίνε…».

Ads

Ακόμα, ξεκαθαρίζει ότι: «Δεν απαντώ σε ερωτήσεις που αφορούν τις συνομιλίες (σ.σ.: απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες Βλαστού και συγκατηγορουμένων) γιατί, κατά την άποψη του συνηγόρου μου, υπάρχουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα και ενστάσεις για το περιεχόμενο και την εγκυρότητα του σχετικού υλικού των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών. Όλα θα ξεκαθαριστούν στην ώρα τους».

Όσο για τα σενάρια που θέλουν στην υπόθεση να εμπλέκονται και γυναίκες και την εκδοχή της αστυνομίας ότι «γυναίκα μαγείρευε για τον Παναγόπουλο» ο Πετράκης απαντά: «Για τις γυναίκες που με ρωτάτε, σας απαντώ ότι οι γυναίκες υπάρχουν στη ζωή μου για να την ομορφαίνουν και να τις αγαπώ. Υποθέτω επίσης ότι με ρωτάτε για τη συμμετοχή γυναικών επειδή η αστυνομία έχει πει ότι μαγείρευε γυναίκα για τον Παναγόπουλο. Σας απαντώ ότι οι μεγαλύτεροι σεφ στον κόσμο είναι άνδρες και επίσης, έχετε δοκιμάσει… σουτζουκάκια από τα χέρια του Τρoμπούκη;».

Στο μεταξύ, ο Α. Πετράκης μίλησε και την «κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Στην ερώτηση γιατί ομολογεί σήμερα τη συμμετοχή του στην απαγωγή και όχι πριν αναφέρει: « Θα υποτιμούσα τη νοημοσύνη μου αν πίστευα ότι όταν οδηγηθήκαμε στην ανακρίτρια και ενώ ήδη είχαν βγει στα ΜΜΕ οι Μαρκογιαννάκης και Τσιατούρας καταδικάζοντάς μας και κάνοντας λόγο για τεράστια επιτυχία, η ανακρίτρια θα τολμούσε να διαφωνήσει με την αστυνομική και πολιτική ηγεσία. Οσον αφορά για αν με πίεσαν άλλοι, δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπορεί κάποιος εύκολα να τους πιέσει».

Επίσης, σχετικά με τον ρόλο του και τη σχέση του με τους Σκαφτούρο, Στεφανάκο, και Βλαστό τονίζει ότι: «Ο ρόλος ο δικός μου είναι αυτός που εξήγησα στην ανακρίτρια, δηλαδή συνέλαβα την ιδέα, οργάνωσα και εκτέλεσα την απαγωγή. Οσον αφορά τώρα τη σχέση μου με τον Σκαφτούρο και τον Στεφανάκο, τους είχα γνωρίσει και τους δύο το καλοκαίρι του 2008 όταν ήμασταν και οι τρεις στον Κορυδαλλό. Με τον Σκαφτούρο είχαμε απλώς γνωριστεί μία φορά. Με τον Στεφανάκο είχαμε κάτσει να πιούμε καφέ πεντ’ έξι φορές, όπως έκανα και με αρκετούς άλλους συγκρατούμενούς μου. Μετά την αποφυλάκισή μου, δεν είχα καμία επικοινωνία μαζί τους. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μου με τον Βλαστό, όταν έρθει η ώρα θα ξεκαθαριστούν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Βλαστός και εγώ έχουμε φιλική σχέση». Ακόμα, διευκρινίζει ότι τα σενάρια που θέλουν να καλύπτει τον εγκέφαλο της απαγωγής, που μπορεί να είναι και μεγάλο όνομα, είναι κατασκεύασμα της προηγούμενης ηγεσίας της αστυνομίας που, για να καλύψει την ανεπάρκειά της και να κρατηθεί στη θέση της, χρειαζόταν μια μεγάλη επιτυχία. «Επέλεξε να λειτουργήσει σαν τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, που για να γίνει μια ταινία επιτυχία και να εισπράξουν οφέλη χρειάζονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ηθοποιούς με μεγάλο όνομα. Ετσι λοιπόν επέλεξαν τους Βλαστό – Σκαφτούρο – Στεφανάκο. Εγώ ήμουν άγνωστος και δεν τους βόλευα», προσθέτει.

Ο δικηγόρος του Σ. Κεχαγιόγλου, δηλώνει πως: «Η ανάληψη της ευθύνης οφείλεται αφενός μεν στην πρόθεσή του να δώσει λόγο των πράξεών του αλλά και αφετέρου στο ψυχικό βάρος που έφερε λόγω του ότι σειρά συγκρατουμένων του κατηγορούνται άδικα, όπως διατείνεται, για την απαγωγή».