Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που τους καλεί να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο. Όπως τονίζουν, απαιτούν την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως είχε, ενώ φοβούμενοι αστυνομική επέμβαση καλούν σε περιφρούρηση του Ραδιομεγάρου αλλά και εγκαταστάσεων της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. 

Ads

«Μολών λαβέ» απαντά η ΠΟΣΠΕΡΤ στον υπουργό Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπακούσει την εντολή του για εκκένωση του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Όπως τονίζει, θα συνεχίσει τον αγώνα και ότι δεν θα τρομοκρατηθεί από τη δικομματική πλέον κυβέρνηση.
 
Το συνδικαλιστικό όργανο καλεί το κοινό να βρίσκεται κάθε μέρα και ώρα στον χώρο του Ραδιομεγάρου στην Μεσογείων όπου το πρόγραμμα εκδηλώσεων συνεχίζει καθημερινά, καθώς εκφράζει ανησυχία για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Σήμερα, θα βρεθούν στη σκηνή του προαύλιου της ΕΡΤ η Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, και οι «ηθοποιοί χωρίς πρόγραμμα, στην ΕΡΤ».
 
Αλλά και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καλούν τους πολίτες μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε περιφρούρηση του κτιρίου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης είχε δηλώσει πως οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν την καταπάτηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και ότι η νομική τους υπηρεσία ετοιμάζει εξώδικα για να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν, δε, συνελεύσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, στην ΕΡΤ3, με σκοπό να οργανωθεί η από εδώ και στο εξής δράση.
 
image
 
Σύμφωνα με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3, θεωρούν εαυτούς «αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που βρέθηκε στην παρούσα συγκυρία να επωμίζεται το ιδιαίτερο βάρος της αντίδρασης στην συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους».
 
Επίσης δηλώνουν ότι είναι «αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το κοινό τους αίτημα μέχρι να παραμείνει ανοιχτή, ελεύθερη και ανεξάρτητη η ΕΡΤ». Ακόμη «απαιτούν την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας». Εκφράζονται ομόφωνα αντίθετοι σε «κάθε κυβερνητική απόπειρα συρρίκνωσης ή επαναπρόσληψης μέρους του υπάρχοντος προσωπικού σε όποιον άλλο κρατικό φορέα σχεδιάζεται».

Στουρνάρας: Εκκενώστε το Ραδιομέγαρο
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως σε συνέχεια της χθεσινής συμφωνίας Σαμαρά και Κουβέλη για την ΕΡΤ, η κυβέρνηση προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 θέσεων εργασίας για τη λειτουργία του μεταβατικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

image

Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει πως έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης.
 
Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην Alpha Εμπορική Τράπεζα.
 
Τέλος, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους «να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
 
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε διαμηνύσει: «αν απελευθερωθεί το Ραδιομέγαρο, θα εκπέμψει πρόγραμμα σε δύο μέρες». «Θα εκπέμψουμε πρόγραμμα υπό τον όρο να απευλευθερωθούν οι εγκαταστάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε μια ή δυο μέρες», ανέφερε σε δηλώσεις του στον Real FM.  Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το μαύρο έχει φύγει καθώς πλέον υπάρχουν μπάρες», σχολιάζοντας ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό «αντανακλούν την λαϊκή βούληση».

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την ΕΡΤ. «Η κυβέρνηση, τελώντας σε πανικό, είναι αποφασισμένη να διαλύσει τη δημόσια τηλεόραση και να προχωρήσει στις απολύσεις των εργαζομένων της, παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και τον διεθνή αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι ενέργειές αυτές», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τονίζει: «Ενδεχόμενη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων θα αποτελέσει άλλη μια ακραία έκφραση αυταρχισμού και αδιαλλαξίας, αλλά και ένα χτύπημα στην ίδια τη δημοκρατία». 
 
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να διαμορφώσει, διαμηνύει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ΕΡΤ. Σημειώνει ακόμη πως με όπλο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο της σημερινής ΕΡΤ και σε απολύσεις εργαζομένων ενώ υποστηρίζει πως ο προσδιορισμός 2.000 θέσεων για τον μεταβατικό φορέα δεν συνεπάγεται την κατοχύρωση αυτών των εργαζομένων. «Για τους περισσότερους από αυτούς απλά σηματοδοτεί την αναβολή της απόλυσής τους», εκτιμά.
Tweets about “#ert”