Δεν υπήρξε ποτέ υποψήφιος για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, με την οποία διαψεύσει τις σχετικές φήμες που ξεκίνησαν μετά την παραίτηση του πρώην γενικού διευθυντή του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταδίδει η Wall Street Journal, «Οι φήμες με είχαν συμπεριλάβει, ωστόσο, διευκρινίζω ότι ουδέποτε υπήρξα ούτε επιθυμώ να είμαι υποψήφιος. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την αποστολή μου στο Brookings Institution».

Ο κ. Ντερβίς, 62ετών, είναι πολύ γνωστός στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς ήταν διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), και εργάστηκε περισσότερο από είκοσι χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν φαίνεται να έχει την υποστήριξη της χώρας του, καθώς ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «τουλάχιστον δέκα ονόματα» στην Τουρκία ατόμων που έχουν τα ίδια προσόντα με τον κ. Ντερβίς για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Ads

Οι New York Times πάντως έγραψαν σήμερα ότι ο Ντερβίς είχε μια ερωτική σχέση με μια υφισταμένη του, όταν εργαζόταν ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα πριν από χρόνια. Κληθέν να σχολιάσει την πληροφορία το Brookings Institution είπε ότι δεν θα κάνει καμία περαιτέρω δήλωση.

Ένα άλλο δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως ο κ. Ντερβίς είναι άτυπος σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντερβίς είναι στενός φίλος του κ. Παπανδρέου, του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τον οποίο συμβουλεύει ανεπισήμως τα δύο τελευταία χρόνια», γράφει η εφημερίδα.

Χωρίς να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν πως είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επικοινωνία με πολλές προσωπικότητες στον κόσμο: «Όλοι γνωρίζουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με προσωπικότητες, όπως οικονομολόγους, νομπελίστες κτλ. ο πρωθυπουργός, ορισμένες φορές και μεταμεσονύκτιες, επικοινωνίες».