«Οποία απόφαση έχουμε την ανακοινώνουμε, τους στόχους μας τους τηρούμε απαρέγκλιτα» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή, σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε απολύσεις δημόσιων υπάλληλων.

Ads

Ωστόσο σε προηγούμενη ερώτηση αν η κυβέρνηση εκλαμβάνει την ψήφο των πολιτών ως λευκή επιταγή για να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «δεν μιλάμε για απολύσεις και δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή. Είναι μακριά από εμάς η αντίληψη αυτή για την ψήφο του πολίτη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εισηγήθηκε νέα μέτρα, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν νέα μέτρα τέτοια, που να περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη».

Σημείωσε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει θέσει, όπως και η υλοποίηση των αποφάσεων αυτού του προγράμματος, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και ότι εφόσον τηρείται απαρέγκλιτα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ads

Κληθείς να σχολιάσει πρόβλεψη της «Μόργκαν Στάνλει» ότι θα παραμείνουμε στο χρηματοδοτικό «άρμα» της τρόικας για περισσότερο χρόνο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους που έχει βάλει και σημείωσε ότι είναι υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφόσον τους τηρούμε.

«Συνεπώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής ως προς αυτά και φυσικά οτιδήποτε θα μας έβγαζε έξω από αυτούς τους στόχους, διερευνώντας οτιδήποτε άλλο, δεν θα βοηθούσε την προσπάθεια που κάνουμε» συμπλήρωσε.

Εν το μεταξύ, δεδομένη θεωρείται πλέον η απόκλιση από το στόχο του 2010, λίγο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011, ενώ η κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η Εurostat θα θέσει το περσινό έλλειμμα στην περιοχή του 15,5%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με την κατά γράμμα εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος, το έλλειμμα πιθανότατα θα είναι διψήφιο, κληροδοτώντας στο οικονομικό επιτελείο ένα πρόσθετο βάρος ύψους περίπου 4,6 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαμηνύει ότι «θα κλείσουμε τη χρονιά έχοντας μειώσει το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 5,5 μονάδες». Ωστόσο, τα 10ετή ομόλογα παραμένουν πάνω από τις 900 μονάδες, τα 5ετή στις 1.092 και τα 2ετή πλησιάζουν τις 1.000.

Την εκτίμηση του στην αποφασιστικότητα και την πειθαρχία που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, στη συνάντηση με τον Δημήτρη Δρούτσα στο Βερολίνο.

Ο Βεστερβέλε χαρακτήρισε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως “σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι θαρραλέες και ουσιαστικές και ότι προφανώς και οι Έλληνες πολίτες τις επιθυμούν”.

Χυτήρης: Τα νέα μέτρα αφορούν τις ΔΕΚΟ

Τα νέα μέτρα που ζήτησε από την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφορούν στη «μαύρη τρύπα» των ΔΕΚΟ και όχι στους μισθούς και στις συντάξεις, υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου προτείνει ο Καστανίδης

Επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου ώστε να μειωθεί το έλλειμμα σε πιο μακροπρόθεσμο χρόνο, λόγω και του μηνύματος των εκλογών πρότεινε, σε συνέντευξή του, στον ρ/σ REAL, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

«Από την πλευρά της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας με τους δανειστές μας, είναι να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η «εμμονή» του ΔΝΤ και της ΕΕ να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έως το 2013, μείωσης του ελλείμματος, οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση.

«Η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του μνημονίου είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος» υπογράμμισε.

«Κανένας νέος φόρος»

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN o υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός πάντως προανήγγειλε σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Οι νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, θα αποσαφηνιστούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία κατάσταση που δεν μπορούν να αντέξουν νέους φόρους.

Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εθνικών εκλογών

Ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να κλείσει και το όποιο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με αφορμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. “Δεν έχουμε περιθώρια να παίζουμε με τη χώρα, ο λαός ψήφισε σταθερότητα και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με βάση ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα” ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει την κριτική στάση ορισμένων κυβερνητικών στλεχών, όπως της Λούκας Κατσέλη για το πολιτικό κόστος της περαίωσης, δήλωσε ότι “αφενός οι υπουργοί έχουν πολιτική αυτοτέλεια και οντότητα και εκφράζουν την αποψή τους και αφετέρου στήριξαν και στηρίζουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές”. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνεντευξή του στον ANT1, τόνισε: «δεν νομίζω ότι στοίχισε η περαίωση στο ΠΑΣΟΚ, ούτε ότι ήταν γκάφα. Θεωρώ ότι ήταν ένα αναγκαίο κακό, όσο κι αν ο καθένας από εμάς μπορεί να διαφωνεί, γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα συλλογής εσόδων αυτή τη στιγμή».

Τέλος, ο Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στα όσα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο Γιώργος Σούρλας, εκτιμώντας ως μονόδρομο την πτώχευση της χώρας, ο Γ.Πεταλωτής σημείωσε πως “προφανώς ο κ. Σούρλας αναφερόταν σε στοιχεία επί κυβερνήσεων Ν.Δ” και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση στις αναφορές του στελέχους της.

Δείτε επίσης: Ανοίγει η διατραπεζική χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ επισκέψεων κλιμακίων για έλεγχο της οικονομίας

Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο: Δεν υπάρχουν επενδύσεις με κλειστές αγορές