Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ενδέχεται να μην αποδεσμευτεί έως ότου διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, αναφέρει στην έκθεσή της η τρόικα, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ υπογραμμίζουν ακόμη πως η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι θεωρείτο αρχικά. Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με αντικείμενο την τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ads

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους τους όσον αφορά την μείωση του ελλείμματος χωρίς περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης και ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι θεωρείτο αρχικά.

«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί. Δεδομένης του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.

«Η επόμενη αποδέσμευση (της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα) δεν μπορεί να λάβει χώρα έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής».

Ads

Η τρόικα ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων, στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ξεκαθάρισε πως αναμένει την έκθεση της τρόικας για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Χθες, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης, τάσσεται, για πρώτη φορά, σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Η Γαλλία, πάντως, επανέλαβε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την Πέμπτη, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι – πρόκειται να αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 24 Ιουνίου – σε γραπτή του επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρεται στις κύριες θέσεις και απόψεις του, σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την ελληνική κρίση, ο Μάριο Ντράγκι (ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Ιουνίου) τονίζει ότι «μια αναδιάρθρωση σε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ, θέτει έναν ισχυρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος, με σοβαρές συνέπειες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής, ξεπερνά τα οφέλη».

Τα κύρια σημεία αναφοράς της δράσης του, εξηγεί ο Ντράγκι, θα είναι «πραγματισμός, φερεγγυότητα και ανεξαρτησία», ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμβάλει, πρώτα απ’ όλα, «στην προστασία της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών, σε όλη την Ευρωζώνη».

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, στην οποία έλαβε μέρος και ο ευρισκόμενος στη Φρανκφούρτη Επίτροπος Όλι Ρεν.

Αντικείμενο της συζήτησης οι εκθέσεις που συνέταξε η τρόικα μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, ενώ αντικείμενο συζήτησης ήταν και η αρωγή προς την ελληνική οικονομία.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Financial Times Deutschland, πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται. Ο ίδιος τάχθηκε κατά μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «η οποία κινδυνεύει να δημιουργήσει οικονομική αναταραχή και να βαθύνει την ελληνική οικονομική κρίση». «Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζουμε κάθε πρωτοβουλία ίδιου τύπου με αυτή της Βιέννης», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και οι νέες προσπάθειες που θα της ζητηθούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στα νέα στρες τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά «στο τέλος του Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου». «Αλλά οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα δε θα εξαφανιστούν αν δεν δοθεί τέλος στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σύμφωνα, πάλι, με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, συζητήθηκε η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογράμμισαν τη σημασία της διακομματικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα και τόνισαν ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει μόνο εφόσον όλα τα πολιτικά κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

Ο πρόεδρος τoυ Εurogroup σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές για τη δέσμη οικονομικών πολιτικών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Εurogroup συμμερίζεται την άποψη της τρόικας για την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές, κυρίως σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αν και, όπως επισημαίνει, η ενίσχυση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει αναγκαία. Το Εurogroup καλωσόρισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι υπήρξε και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις χρηματοδοτικές πτυχές του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.