Δεκαέξι περιστατικά, στην πλειονότητά τους υπερήλικες, έχουν τεκμηριωθεί και εργαστηριακά και κλινικά ότι νοσούν από τον ιό του δυτικού Νείλου, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, ύστερα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τους δεκαέξι ασθενείς δύο εξέπνευσαν.

Ads

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια ο ιός είναι γνωστός από πάρα πολλά χρόνια, ενδημεί στην Μεσόγειο και έχει κάνει επιδημίες σε πολλά κράτη, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, ειδικότερα σε περιοχές που είναι κοντά σε εκβολές ποταμών και εκεί που υπάρχουν αποδημητικά πουλιά.

Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από κουνούπια, το γένος Culex που συναντώνται ευρέως στην χώρα μας για αυτό και η κ. Παππά έκανε έκκληση στον κόσμο να προσέχει τα κουνούπια με τους γνωστούς τρόπους, όπως τη χρήση εντομοαπωθητικών και τις σίτες στα παράθυρα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα» και πρόσθεσε ότι «τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό».

Ads

«Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ.Παππά.

«Σε πλήρη ετοιμότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι και το νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, διαβεβαιώνοντας, δια του διοικητή του Πέτρου Σερίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 12 ασθενείς με εγκεφαλίτιδα που οφείλεται, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, στον ιό του δυτικού Νείλου. Επιπρόσθετα, ένας ασθενής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένας πήρε ήδη εξιτήριο και 2 απεβίωσαν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.