Προβληματισμένοι αποχώρησαν από τη σημερινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως δήλωσαν στη συνέχεια δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Ads

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ενόψει της 76ης ΔΕΘ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοϊδης, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης, Η. Μόσιαλος και οι υφυπουργοί Φ. Γεννηματά, Γ. Νικητιάδης, Γ. Κουτσούκος.

Εκ μέρους των φορέων συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΓΕΩΤΕΕ/ΤΜΚ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ ΤΚΜ) του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΣΕΠΒΕ, του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης και της ένωσης κτηνοτρόφων.

Οι φορείς αποχώρησαν προβληματισμένοι από τη συνάντηση, αναφέροντας πως οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς και ότι δεν πήραν εγγυήσεις ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα. Όπως επισήμαναν κατά την αποχώρησή τους από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης προσπάθησαν να βρουν λύσεις για ζητήματα που προκύπτουν, ενώ αναφέρθηκαν και εκτεταμένα στην κατάσταση της αγοράς και τα προβλήματα ρευστότητας. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης ζητήματα ανταγωνιστικότητας θέματα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη ζώνη καινοτομίας. Οι φορείς δήλωσαν ότι, παρότι υπήρξαν εντάσεις, από τη σύσκεψη βγήκαν και θετικά μηνύματα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ αναφορικά με τα αιτήματα των φορέων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια των φορέων και να αποκλιμακωθούν οι αντιδράσεις. Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε ως «ανοιχτή και ειλικρινής». Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως επίκειται μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ3 στη Helexpo και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, όπως στούντιο.

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ΔΕΘ θα ενισχυθεί για να αποκτήσει ένα διεθνή χαρακτήρα και να μην συνεχίσει να είναι κρατικοδίαιατη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε πως συζητήθηκε η πρότασή του για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παπανδρεου είπε ότι θα το εξετάσει. «Αν δεν πούμε εμείς το ναι ως δήμος, το έργο δεν θα γίνει», διευκρίνισε πάντως ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που ο πρωθυπουργός δέχτηκε τους φορείς στο δημαρχείο της πόλης, καθώς με αυτό τον τρόπο τιμά το δήμο.

Γ. Παπανδρέου: Επιμένουμε στις μεγάλες αλλαγές

«Επιμένουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους φορείς. «Χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή: Να αλλάξουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι».

«Ο ένας δρόμος είναι ακριβώς των μεγάλων αλλαγών σε μια παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα. Ο άλλος δρόμος είναι, ο δήθεν εύκολος, που δεν βλέπει τα προβλήματα κατάματα αλλά τελικά είναι ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή. Εμείς επιμένουμε στο δρόμο της αλλαγής, στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών» υπογράμμισε και συνέχισε: «Επιμένουμε σε αυτό, γιατί αυτό δημιουργεί σταθερότητα και ανοίγει προοπτικές. Γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες προοπτικές. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στις δυνάμεις της και θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συζήτηση με τους φορείς της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «αναδείχθηκαν και πάλι οι πολλές δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή, η προικισμένη, στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην πράσινη ενέργεια, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην βιομηχανία, σε ένα παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, που έχει μια μεγάλη παράδοση». Σημείωσε ωστόσο, ότι και αυτή η περιοχή «περνάει, όπως οι άλλες περιοχές της Ελλάδας μια βαθιά ύφεση και με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι της ανεργίας».

«Είναι ακριβώς αυτό το μεταβατικό στάδιο που περνάμε, ένα δύσκολο στάδιο από μια οικονομία και μια ανάπτυξη που βασίστηκε σε πήλινα πόδια. Ήταν μια οικονομία εξαρτημένη, πελατειακή, όχι παραγωγική, παρασιτική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας: «Για αυτό, χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή: να αλλάξουμε».

Σε κλοιό αντιδράσεων η συνάντηση

Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο δημαρχείο της πόλης σημειώθηκε ένταση, από συγκεντρωμένους, εργαζόμενους αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ, που νωρίτερα πραγματοποίησαν κατάληψη στο δημαρχείο, όπου και ανάρτησαν πανό.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία των ένστολων από το άγαλμα Βενιζέλου έως τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ το βράδυ της Παρασκευή, οι «Αγανακτισμένοι» διοργανώνουν μουσική συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Πλήθος κινητοποιήσεων έχουν προγραμματιστεί και για αύριο, Σάββατο.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης – Ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης

Το tvxs δυναμικά και σε αυτή τη ΔΕΘ
– Με συνεχή ρεπορτάζ και ειδήσεις από τα μέτωπα των πολιτικών εξελίξεων και των διαδηλώσεων.
– Με την κάλυψη της ομιλίας του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη