«Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί των συγκεκριμένων προτάσεων θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας», αναφέρει σε άρθρο του (Επίκαιρα) ο πρόεδρος της ΔΑ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ενόψει της αναμενόμενης έκκλησης Παπανδρέου για διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, χαρακτηρίζει προφανές ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει στη σημερινή πολιτική.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, αποδίδει στην κυβέρνηση ότι «καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις, ενισχύει τους δείκτες της ανεργίας, διευρύνει τη φτώχεια, τροφοδοτεί την ύφεση, ανέχεται την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή».

Ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει τις δημόσιες επενδύσεις «το μόνο άμεσο και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη που θα συμβάλει αποφασιστικά στη συγκράτηση της ανεργίας» και αναδεικνύει ως προτεραιότητα τη «δραστική μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει, καθώς η επιβάρυνση των έμμεσων φόρων πέρασε ολόκληρη στην κατανάλωση και έτσι αύξησε τα κέρδη της παραοικονομίας και έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα αυτού του τόπου».

Γενικότερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΔΑ αναφέρει ότι «η απεμπλοκή από το μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο κι αν αποτελεί δίκαιο αίτημα της κοινωνίας -και είναι δίκαιο- προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση και αυτή, στη συνέχεια, προϋποθέτει την ύπαρξη συσχετισμών και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίοι δεν υπάρχουν και πρέπει να διαμορφωθούν», προσθέτοντας: «ρεαλιστικό είναι να διεκδικείς την απαλλαγή της χώρας από ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου, να αποκρούεις ρυθμίσεις που επιβάλλονται πέρα και από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να προωθείς εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Αυτό συνιστά υπεύθυνη πολιτική και υπεύθυνη διεκδίκηση και όχι η γενικόλογη αναφορά στο θέμα αυτό, χωρίς επί της ουσίας να συνοδεύεται με την εναλλακτική πολιτική πρόταση που πρέπει να διεκδικηθεί, για να προχωρήσει».

Ads