Τη Σύρο επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμά του στο νησί με επίσκεψη στα Ναυπηγεία «Νεώριον» στην Ερμούπολη.Ένταση και ρίψη χημικών σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απωθήσουν διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί τους. Ανάμεσά τους βρέθηκαν φοιτητές αλλά και μαθητές που μεταξύ άλλων διαμαρτύρονταν για τις συγχωνεύσεις των σχολείων.

Ads

Πάνω από 500 διαδηλωτές, μέλη εργατικών σωματείων, φοιτητές, μαθητές και μέλη συλλόγων της Σύρου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης της Σύρου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Στη συγκέντρωση ακούστηκαν συνθήματα όπως «Κλέφτες! Έξω η Ελλάδα από το ΔΝΤ».

Ομάδα διαδηλωτών είχαν αναρτήσει πανό με το μήνυμα: «Γιώργο φύγε από την Σύρο» βρέθηκε αντιμέτωπη με τα ΜΑΤ στο κέντρο της Ερμούπολης όταν επιχείρησε να πλησιάσει κτίριο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπου είχε προγραμματιστεί ομιλία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δηλώσεις συμμετεχόντων στο tvxs.gr, διμοιρίες των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από άλλες περιοχές προέβησαν σε χρήση χημικών αερίων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος, με αποτέλσμα η ατμόσφαιρα στην πλατεία Μιαούλη να γίνει αποπνικτική και να κλείσουν τα καταστήματα.

Ads

Όπως τόνισαν οι συγκεντρωμένοι πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται χρήση χημικών στη Σύρο. Δύο κοπέλες φέρονται να έχουν τραυματιστεί από επίθεση των ΜΑΤ και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Επίσκεψη Παπανδρέου στη Σύρο

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Κώστας Κοκκάλας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, τα οποία ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τα υπόλοιπα επιμελητήρια των Κυκλάδων.

Παπανδρέου: «Οι αλλαγές είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας»

Την πεποίθηση ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου θα ωφεληθεί σημαντικά η χώρα επανέλαβε σε ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων φορέων του Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο ο Πρωθυπουργός.

«Αυτά που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα κάνουμε όχι με άνωθεν και έξωθεν εντολές. Αυτές οι αλλαγές είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι «παλεύουμε καθημερινά για αυτή την Ελλάδα, που έρχεται όλο και πιο κοντά». «Όλη η Ελλάδα για να δει το δικό της καλοκαίρι, πρέπει από σήμερα να προετοιμάζεται, να κάνει μεγάλες αλλαγές», συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη χώρα μας στην ΕΕ, υπογράμμισε πως πρόκειται για «επιστέγασμα μιας πολύ δύσκολης περιόδου που όμως απέδωσε καρπούς, χάρη στην αυταπάρνηση των Ελλήνων». «Δεν ήταν το τέλος όμως της προσπάθειας, ήταν ένας σταθμός» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι αυτό που διαχωρίζει τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες είναι ότι αυτή κλήθηκε να σηκώσει ένα πρωτοφανές βάρος και αφετέρου ότι εκείνη είναι που έρχεται με ειλικρίνεια να αλλάξει τη χώρα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τα παραρτήματά του σε επτά νησιά του νοτίου Αιγαίου. «Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, όταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος του παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την ανάπτυξη του νομού και των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολύ σημαντικό έργο και το χαρακτήρισε δείγμα της μετατροπής των μειονεκτημάτων και των αδυναμιών που προέρχονται από τη νησιωτική φύση των κοινωνιών σε προτερήματα.