Τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας προνοιακών δομών, δομών πρόληψης και δομών ψυχικής υγείας, λόγω δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ».

Ads

Η περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό 45%) θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των 210 κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, την απόλυση 3.050 εργαζομένων, τη διακοπή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πάνω από 35.000 ασθενείς και την επιστροφή στα ψυχιατρεία 1.500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές, ανέφερε ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ», σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Οι προτεινόμενες περικοπές θα επιφέρουν την ουσιαστική κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ακύρωση του προγράμματος «Ψυχαργώς», οδηγώντας είτε στην επιστροφή στα άσυλα είτε σε έναν πραγματικό Καιάδα, ανέφερε ο Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει οικονομικές δυσκολίες και κατάθλιψη πλησιάζει το 12%, ενώ οι άνεργοι που διαρκώς πληθαίνουν, σε ποσοστό 10%, εκφράζουν ευχές θανάτου, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με συνταξιούχους και εργαζομένους.

Έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους που αποτελούν μια ομάδα «ευάλωτη και αδικημένη», για την οποία λειτουργούν 60 δημόσιες δομές στη χώρα, έδωσε η Αλίκη Γρηγοριάδου, πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Με τη σύγχρονη κρίση, βλέπουμε αύξηση των αποπειρών αυτοκτονιών των εφήβων, αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και την εμφάνιση νέων μορφών βίας, είπε η κ. Γρηγοριάδου, προσθέτοντας ότι το 20% του παιδικού και του εφηβικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου τύπου ψυχοπαθολογία, ενώ το 10% αυτού του ποσοστού αντιμετωπίζει ζητήματα σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής.

Ads

Για διάλυση των μονάδων ψυχικής υγείας, με δραματικές συνέπειες για τους χρήστες και το προσωπικό, και για πλήρη ανατροπή της πορείας οικοδόμησης ενός σύγχρονου δικτύου ψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Πλουμπίδης.

Tα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εδώ και 30 χρόνια, έχουν την ευθύνη λειτουργίας 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα) οι οποίες στην πλειοψηφία τους ιδρύθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων αποασυλοποίησης και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για ανατροπή της απόφασης περικοπής της χρηματοδότησης και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αύριο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, «σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».