Αδιαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, έλλειψη ελέγχων και στοιχείων για δραστηριότητες εργαζομένων και οργανισμών και «οικογενειοκρατία» στο Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για τα συμπεράσματα από τις έρευνες της «Ελευθεροτυπίας» για τις δραστηριότητες του Δήμου Αθηναίων.

Ads

Πέφτουν οι μάσκες στο Δήμο Αθηναίων

22 Μαρτίου 2010… η συνεδρίαση του Δήμου Αθηναίων καταλήγει σε λεκτική «σύρραξη». Παρά τις προσπάθειες για να μείνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης στο σκοτάδι εν τέλει δημοσιοποιούνται με «ωραίους διαλόγους» εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, διανθισμένους με υβριστικά και άλλου τύπου σχόλια. Αιτία της «σύρραξης» η απόφαση της αντιπολίτευσης να ρωτήσει για τα έργα κατασκευής νέου πολυτελούς εστιατορίου εντός του άλσους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», τις συμβάσεις μέσω των οποίων ο δήμος αναθέτει απευθείας δουλειές εκατομμυρίων ευρώ σε δικές του εταιρείες (με τις αντίστοιχες προμήθειες και προσλήψεις συμβασιούχων), αλλά και τη γενικότερη κατάσταση των οικονομικών του Δήμου.

Τα εν Δήμω μη εν δήμω

«Η οικονομική κρίση δεν μοιάζει να αγγίζει -ακόμα- τον Δήμο της Αθήνας που κατανέμει με γαλαντομία την περιουσία του στις όλο και περισσότερες Α.Ε. που ιδρύει. Η μετατροπή της δημοτικής επιχείρησης Τεχνόπολις σε κοινή Α.Ε. είναι το τελευταίο επίτευγμα του κ. Κακλαμάνη» αναφέρει ο Ιός της Ελευθεροτυπίας. Φωτογραφικοί διαγωνισμοί, απευθείας αναθέσεις, παρακάμψεις νόμων, πολυθεσίες συμβούλων αλλά και η νεοσυσταθείσα «Τεχνόπολις ΑΕ» είναι τα στοιχεία που συνθέτουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Ιού «City του Νικήτα Κακλαμάνη».

Ads

Διαφανής σαν το νερό

Η εταιρεία της Τεχνόπολης επί σειρά ετών παρουσιάζει απουσία στοιχείων για τις οικονομικές της δραστηριότητες, τα έσοδα και τα έξοδα, τον τρόπο επιλογής του προσωπικού, τη μισθοδοσία κ.λπ. Η μετατροπή της σε Α.Ε. κρίθηκε απαραίτητη από τη Δημοτική Αρχή, ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να επαληθεύσει ή όχι το γεγονός λόγο της έλλειψης στοιχείων που καθιστούν πλέον αδύνατους τους ελέγχους.

Οι μοναδικές μέχρι σήμερα εκθέσεις των ορκωτών λογιστών τόσο το 2002 που διενεργήθηκε από την Deloitte & Touche όσο και κυρίως του 2005 από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Α. Καπέλλα και Α. Ρούσο) είναι αποκαλυπτικές.

Το 2002, σε σύνολο 28 παρατηρήσεων της έκθεσης των 55 σελίδων των ελεγκτών για την διαχείριση των οικονομικών της δημοτικής εταιρείας Τεχνόπολις επισημαίνονται μεταξύ άλλων, συνεχόμενες παραλείψεις στην καταχώριση εξόδων και εσόδων αλλά και των μισθοδοτικών καταστάσεων στα επίσημα βιβλία, ενώ δεν υπήρχε βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών. Επιπλέον, εσφαλμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Μη καταχωρημένες δωρεές. Αναλήψεις από τράπεζες χωρίς αποφάσεις του ΔΣ της εταιρείας. Κινήσεις τραπεζικές χωρίς τα αντίστοιχα χαρτιά των τραπεζών. Ανυπόγραφες δαπάνες και γραμμάτια είσπραξης. Καταβολή ποσών χωρίς αναγραφή του δικαιούχου. Απευθείας αναθέσεις για ποσά που απαιτούσαν μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Σημαντικές συμβάσεις χωρίς υπογραφές. Μη συμφωνία λογαριασμών. Μη σύνταξη απολογισμών 2000, 2001, 2002. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Το 2005 οι δύο ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης επανελέγχουν τα στοιχεία της προηγούμενης έκθεσης και επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις των προηγούμενων ελεγκτών αναφέροντας πολύ αναλυτικά με ονοματεπώνυμα οικονομικούς διευθυντές, άφαντους προέδρους και αντιπροέδρους με απόλυτες εξουσίες, διπλοθεσίτες αρμόδιους κλπ.

Κοινή ΑΕ

Στις 18.12.2009 η Τεχνόπολις μετατρέπεται σε κοινή Α.Ε. μετά και την τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής με απόφαση του Δήμου για την ευκολότερη ίδρυση και ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης παρόλο που προβλέπεται να έχουν τρεις θέσεις στο ΔΣ της «Τεχνόπολις» αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕ. Παρά την οικονομικοτεχνική μελέτη που κατέληγε ότι στην περίπτωση της Τεχνόπολις και εφόσον τα περιουσιακά της στοιχεία ανήκουν στο Δήμο χρειάζεται η σύσταση ειδικής δημοτικής εταιρείας ΑΕ για λόγους ελέγχου, στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία μετατράπηκε σε κοινή ΑΕ.

Την ίδια στιγμή, όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν για να στηρίζουν το έργο του Δήμου μετατράπηκαν σταδιακά σε Ανώνυμες Εταιρείες με διορισμένες (τυπικά με αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ουσιαστικά από το γραφείο του Δημάρχου) διοικήσεις και με το καθεστώς «προστασίας» των Α.Ε. Μόνο κάποιοι οργανισμοί του Δ.Α παραμένουν ακόμα υπό τον έλεγχο και της αντιπολίτευσης η οποία όμως δεν έχει πλέον δικαίωμα προσφυγής ακόμα και όταν κρίνει ότι κάποιες αποφάσεις είναι παράνομες.

Βάσει νόμου του τέως υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από μεμονωμένα μέλη, ακόμα και όταν παρατηρείται απόκλιση από τους κανονισμούς. Ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει με τη νέα κυβέρνηση.

Golden Boys και στο δήμο της Αθήνας

Ο Δήμος Αθηναίων πληρώνει, δήμαρχο, αντιδημάρχους, σύμβουλους του δημάρχου, προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες σύμβουλους οργανισμών, εταιρειών και εταιρειών ειδικού σκοπού του Δήμου. Αμείβονται επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής ανά συνεδρίαση όπως και τα μέλη των Δ.Σ όλων των οργανισμών του Δήμου ανά συνεδρίαση. Δεν είναι γνωστό το πόσο αμείβονται τα μέλη των διοικήσεων των Α.Ε του Δήμου μια και δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Επίσης όλοι οι διορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι κ.λπ διαθέτουν τους ανάλογους γραμματείς, οδηγούς και αυτοκίνητα που πληρώνονται και αυτά από τον Δήμο Αθηναίων.

Ο σημερινός δήμαρχος επέλεξε για όλες τις παραπάνω θέσεις τα μέλη της παράταξής του που εκλέχτηκαν στο Δήμο συν κάποιους μη εκλεγμένους δικής του επιλογής συνεργάτες. Αποτέλεσμα είναι να διορίζονται συχνά τα ίδια πρόσωπα σε πολλές διαφορετικές θέσεις και να λαμβάνουν αντίστοιχα δύο και τρεις μισθούς και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητους αφού κάποιες φορές ξεπερνούν τα 2500 ευρώ για κάθε θέση. Το πιο ακραίο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί είναι το ίδιο πρόσωπο να κατέχει θέση στη διοίκηση οργανισμών του Δήμου ως εκπρόσωπος του συνδυασμού της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα να αποτελεί στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Δήμου.

«Οικογενειακά» δικαιώματα στο Δήμο

Μόλις σήμερα νέο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αποκαλύπτει ότι αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κατάφερε να διορίσει μόνιμα την κόρη του, σε υπηρεσία της οποίας ο ίδιος προΐσταται και με μεγάλες πιθανότητες να υπηρετήσει σε κτίριο, για το οποίο η νεοδιορισθείσα εισπράττει μηνιαίο ενοίκιο 8.225,07 ευρώ από τον ίδιο δήμο.

Στη Δημοτική Αστυνομία προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ (ο διαγωνισμός ξεκίνησε την επομένη των πρόσφατων εκλογών πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και τις αιτήσεις διεκπεραίωσε η υπηρεσιακή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής) η μία από τις δύο κόρες του αρμόδιου αντιδημάρχου Ανδρέα Παπαδάκη. Ο ίδιος επιβεβαίωση το γεγονός στην εφημερίδα λέγοντας ότι όλα έγιναν νόμιμα στο πλαίσιο της φροντίδας ενός γονιού για τα παιδιά του.

Το 2006 ο Δήμος Αθηνών αποφάσισε με επείγουσες διαδικασίες να νοικιάσει ακίνητο ιδιοκτησίας του νυν αντιδημάρχου, που τότε ήταν αντιπρόεδρος στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθηνών. Η μίσθωση έγινε τον Απρίλιο αλλά οι υπηρεσίες δηλαδή το 3ο διαμέρισμα και το εκεί παράρτημα της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είχαν στεγαστεί έως τον Νοέμβριο. Τα παραπάνω κατήγγειλε στις 27/11/06 ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Κ. Καψής (παράταξη Παπουτσή). Το ενοίκιο τώρα αγγίζει τα 8.225,07 ευρώ και εισπράττεται από τη νεοδιορισθείσα δημοτική αστυνόμο και την αδελφή της. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» με την ίδια διαδικασία προσελήφθη πρόσφατα στη Δημοτική Αστυνομία και ο γιος του καταγγέλοντος, Κ. Καψή.