Από τον Ιούλιο του 2010 έχουν να πληρωθούν οι 94 εργαζόμενοι της εταιρίας Πετζετάκις Α.Ε., παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της διοίκησης που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ (10 μήνες) τα όρια του εμπαιγμού. Οι εργαζόμενοι, που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, δεκάμηνη κατάληψη και κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο στη Σίνδο, παραμένουν «όμηροι» του ξένου επενδυτικού οίκου «Javes Services Inc», και αμφιβάλλουν έντονα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ads

Η εταιρεία έχει πλέον όλα τα ομολογιακά της δάνεια ληξιπρόθεσμα (το κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ύψους 80.336.323 καθώς και το ομολογιακό δάνειο κεφαλαίου 24.077.800 ευρώ), οι εργαζόμενοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, τα εργοστάσια υπολειτουργούν, ο όμιλος το 2010 εμφάνισε ζημίες 43,3 εκατ. ευρώ και η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει ανασταλεί στο Χρηματιστήριο.

Η λειτουργία του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Σίνδου Θεσσαλονίκης έχει ανασταλεί από το Σεπτέμβριο του 2010, παγώνοντας τις πληρωμές των 94 εργαζομένων ύψους περίπου 1,3 εκ. ευρώ. Στις 9 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου ως μέσο πίεσης για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Μάλιστα, μόνο μετά από μηνύσεις και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, η διοίκηση κατέβαλε στους εργαζομένους το δώρο Χριστουγέννων, διαδικασία που επαναλαμβάνεται τώρα σαν «κακό αστείο» για το δώρο του Πάσχα.

Ads

Η Πετζετάκις Α.Ε. ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως η χρηματοδότηση από την εταιρία «Javes Services Inc» είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της εταιρίας και να καταβληθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα. Ωστόσο, παρόμοιες υποσχέσεις έχουν πέσει επανειλημμένα στο κενό, με τους εργαζόμενους να αμφισβητούν την ανακοίνωση της διοίκησης, η οποία έχει αποδειχθεί ανεύθυνη και αναξιόπιστη.

Για το ζήτημα της «Πετζετάκις» ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, η οποία ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και πώς προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να πιεστεί η διοίκηση της «Πετζετάκις Α.Ε.» να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, καθώς και ποια μέριμνα προβλέπεται να ληφθεί από την κυβέρνηση για τη γενικότερη εργασιακή αποκατάσταση των εργαζομένων της επιχείρησης.

Η βουλευτής κα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου επισκέφτηκε το Σάββατο το κατειλημμένο από τους εργαζόμενους εργοστάσιο της «Πετζετάκις Α.Ε.» στη ΒΙΠΕ Σίνδου, μετά από πρόσκληση των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, στη συνέλευση αναλύθηκαν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού στις 19/5 στο κοινοβούλιο και τις ανεπαρκέστατες εξηγήσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Ο κίνδυνος να εισαχθεί η εταιρεία στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, είναι πια ορατός.

Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για τον καθορισμό συνάντησης μεταξύ υπουργείου και εργαζομένων προκειμένου να προληφθεί μια τέτοια εξέλιξη. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες» τόνισε η κα Αμμανατίδου. «Πρόκειται για σκάνδαλο εναντίον των εργαζομένων στην «Πετζετάκις ΑΕ» που τυγχάνει τουλάχιστον της ανοχής της κυβέρνησης. Αν το υπουργείο συνεχίσει να τους αγνοεί, στηρίζοντας τη διοίκηση, θα μετατραπεί σε κύριο φορέα αυτού του σκανδάλου» συμπλήρωσε.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία υπογράμμισαν ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται καθημερινά και μάλιστα εξετάζονται νέες μορφές κλιμάκωσης του όπως το «άνοιγμα» της υπόθεσης στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και η αγωνιστική συνάντηση με τα υπόλοιπα σωματεία της περιοχής. Την ερχόμενη εβδομάδα ήδη σχεδιάζονται παρεμβάσεις και δράσεις στο νομό.