Στα 110 δις ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα αντλήσει από τον μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελική απόφαση της σημερινής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε τα 80 δις ευρώ θα δοθούν από την Ε.Ε, ενώ τα υπόλοιπά 30 δις από το ΔΝΤ. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η πρώτη δόση θα δοθεί πριν από τη 19η Μάη. Το επιτόκιο δανεισμού από τις χώρες της Ε.Ε. θα είναι 5%, ενώ 10 δις από το ποσό δανεισμού θα δοθεί για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Από τα 80 δισ. ευρώ προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ το 2010.

Ο πρόεδρος του Eurogroup συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Ads

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι δύσκολα, ωστόσο σημείωσε ότι το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων από τις ελληνικές αρχές θα γίνεται ανά τρίμηνο και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ τόνισε ότι τόσο το 2010, όσο το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2012.

Τέλος, υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν άλλων χωρών του ευρώ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι η αυστηρή και μόνιμη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις χώρες του ευρώ είναι ουσιαστικό στοιχείο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πειστικό πρόγραμμα τριετίας που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας», και ανακοίνωσε ότι ότι θα λάβει την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων εντός της εβδομάδος.

«Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε και στο ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες.

«Είναι φυσικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί ο λαός είναι οργισμένος, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και πως η ελληνική κοινή γνώμη κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Σε τελική ανάλυση, η προσπάθεια που γίνεται είναι για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με ανακοίνωσή δηλώνει πεπεισμένος ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ο Στρος Καν σημείωσε ακόμη ότι στα «αναπτυξιακά μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται η ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μισθοδοσία, η καλύτερη διοίκηση και επενδυτική δραστηριότητα των κρατικών οργανισμών, και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Επιπλέον, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσει και να διασφαλίσει το οικονομικό σύστημα με τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί πλήρως στο πλαίσιο του προγράμματος και θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των Τραπεζών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του , ο Στρος Καν, «θα υπάρξει μια περισσότερο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος, θα πλήξει τη φοροδιαφυγή και θα είναι ένα βήμα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των σημαντικότερων παρανομιών». Ακόμη υποστηρίζει ότι «οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττουν αυτούς που ζουν με τους χαμηλότερους μισθούς».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δανεισμό που δίνεται σε ένα κράτος μέλος του ΔΝΤ και επισημαίνει ότι «η επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την δέσμευση της Κυβέρνησης και του λαού της χώρας».

«Η συντονισμένη προσπάθεια που θα λάβει η χώρα θα συμβάλλει στη σταθερότητα του ευρώ θα ωφελήσει όλη την Ευρώπη και θα προωθήσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.