Λίγες ώρες πριν τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προσδίδοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγούσης,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαµαρά αλλά και στον Γιάννη Δηµαρά, σημειώνοντας ότι εκ των πραγµάτων συµµετέχει σε µια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης!!

Ads

Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστηµα καταγράφεται διάχυτη ανησυχία στους πολίτες αν τελικά η χώρα θα βγει από την κρίση. Πιστεύετε ότι θα δούµε φως στο τούνελ και τι προϋποθέτει αυτό;

Χωρίς δισταγµό σας λέω κατηγορηµατικά και απερίφραστα: σε αυτές τις τόσο µοναδικές και κρίσιµες περιστάσεις για το έθνος και τον τόπο, δίχως τη συµπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και την ενεργό συµµετοχή της κοινωνίας των πολιτών, µόνοι µας ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα είµαστε εκ των πραγµάτων σε θέση να βγάλουµε την Ελλάδα από κρίση 35 ετών. Ή θα έχουµε τον λαό µαζί µας και όταν λέω τον λαό εννοώ µόνο τον λαό και έτσι θα κερδίσουµε για τη χώρα τον πόλεµο της επιβίωσης και της ανάπτυξης ή δεν θα έχουµε τη συµπαράταξη των πολιτών και κατά συνέπεια όσο και να θέλουµε δεν θα καταφέρουµε να βγάλουµε την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της παρακµής και της υπανάπτυξης. Γιατί εµείς, σε αντίθεση µε τον κ. Σαµαρά που ισχυρίζεται ότι µπορεί χωρίς κόπο να µηδενίσει το έλλειµµα σε ένα χρόνο, µάγοι δεν είµαστε. Ο χειµώνας που έρχεται, θεωρείται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και για την κυβέρνηση και για τους πολίτες. Θα πάρετε νέα µέτρα;

Με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τον αγώνα καταπολέµησης της ανεργίας, µε την ανακοίνωση για τη διατήρηση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης αλλά και µε την απόφαση για την ενίσχυση 500.000 χαµηλοσυνταξιούχων, αποδείξαµε την αλήθεια της δέσµευσής µας. Αποδείξαµε ότι, πράγµατι, την ίδια στιγµή που είµαστε υποχρεωµένοι και αποφασισµένοι να τηρήσουµε τις δεσµεύσεις µας για να βγει η χώρα από τον οικονοµικό αποκλεισµό, την ίδια στιγµή κάθε πλεόνασµα, κάθε κέρδος, κάθε όφελος που θα προκύπτει από αυτή την προσπάθεια εµείς θα το αναδιανέµουµε προς όφελος των αδύναµων και των δυναµικών. Αυτή είναι µια έντιµη συµφωνία που έχουµε κάνει µε τον ελληνικό λαό και θα την τηρήσουµε µέχρι τέλους.

Ads

Πώς αντιµετωπίζουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ την περίπτωση του ανεξάρτητου υποψηφίου κ. Δηµαρά, ο οποίος εµφανίζεται ως επικρατέστερος να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής; Την ίδια ώρα µάλιστα που ο ίδιος δηλώνει ΠΑΣΟΚ;

Κανείς (και πρώτοι βέβαια εµείς) δεν µπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Εκ των πραγµάτων, είναι σε εξέλιξη προσπάθεια, κυρίαρχα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε στόχο την πολιτική απονοµιµοποίηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Γι αυτό ο κ. Δηµαράς πρέπει να αναλάβει, και αυτός, τις ευθύνες του. Δεν γίνεται να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ότι εκ των πραγµάτων βοηθάς στην αποσταθεροποίηση της πρώτης κυβέρνησης από το 1974 που xρειάστηκε να αντιµετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και καταστροφής της χώρας. Οτι εξ αντικειµένου εργάζεσαι δηλαδή (θέλω να πιστεύω ασυνείδητα) µαζί µε όλα τα κατεστηµένα εναντίον της πρώτης κυβέρνησης από τη µεταπολίτευση που πασχίζει ειλικρινά να αναµορφώσει ριζικά το κράτος και το πολιτικό σύστηµα, που οδήγησε τον λαό παραλίγο στο χείλος της αβύσσου.

Αλλωστε εµείς έχουµε αποδείξει ότι δεν έχουµε καµία πρόθεση να κρύψουµε τα προβλήµατα του πολιτικού συστήµατος κάτω από το χαλί.

Προβλήµατα και παθογένειες 35 ετών που οδήγησαν στην κρίση εµπιστοσύνης και στο τέλος του κύκλου της µεταπολίτευσης. Σας τονίζω µάλιστα την πεποίθησή µου ότι η προσπάθεια που κάνει το πολιτικό κατεστηµένο, να εµφανίσει αυτή την εύλογη αποστασιοποίηση των πολιτών από την κακή πλευρά λειτουργίας του πολιτικού συστήµατος ως δήθεν αντιµνηµονιακή ή αντικυβερνητική στάση, θα πέσει στο κενό και αυτό θα αποδειχθεί το βράδυ των εκλογών.

Τις τελευταίες ηµέρες η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της. Ο Πρωθυπουργός µάλιστα, ακόµη και χθες µε το άρθρο του στο «Βήµα της Κυριακής», βάζει διλήµµατα καλώντας τον λαό να αποφασίσει για το µέλλον της χώρας. Πώς περάσατε σε αυτά τα διλήµµατα όταν πριν από λίγο καιρό
µιλούσατε για τον δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη»;

Είναι καθήκον µας να µην αφήσουµε να παραχθούν µείζονα πολιτικά συµπεράσµατα, ανάλογα ετυµηγορίας εθνικών εκλογών, όπως επιδιώκει η αξιωµατική αντιπολίτευση από µια εκλογική αναµέτρηση στην οποία µέρος των ψηφοφόρων θα προσέλθει θεωρώντας ότι υπάρχουν περιθώρια χαλαρής ψήφου.

Και σας υπογραµµίζω ότι σε αυτή την τόσο κρίσιµη ιστορικά συγκυρία το καθήκον µας αυτό απορρέει αποκλειστικά από το εθνικό συµφέρον. Γι αυτό, στις 7 Νοεµβρίου επιβάλλεται να πάρει θέση για τις εξελίξεις στη χώρα, µέρος των οποίων είναι οι πρωτόγνωρες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, η µεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων.

Μήπως όµως µε αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πέφτει στην «παγίδα» του κ. Σαµαρά, ο οποίος κάθε µέρα ανεβάζει όλο και πιο πολύ τους αντιπολιτευτικούς τόνους;

Είναι η δεύτερη φορά που αποδεικνύεται ότι ο κ. Σαµαράς αντιµετωπίζει περιστάσεις εθνικά κρίσιµες µε αποκλειστικό του γνώµονα το µικροκοµµατικό και προσωπικό πολιτικό του όφελος, όπως βέβαια αυτός το αντιλαµβάνεται. Ο κ. Σαµαράς από την πρώτη στιγµή υπονοµεύει την εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και το µόνο που ακόµη δεν έχει πει είναι το «Ελληνες εξεγερθείτε». Βέβαια, ας περιµένουµε. Ο χειµώνας είναι ακόµη µπροστά µας, όπως και οι ευθύνες του κ. Σαµαρά… Δεν είναι ωστόσο ευθύνη του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να ελέγχει και να επικρίνει την κυβέρνηση αν θεωρεί ότι πηγαίνει τη χώρα σε λάθος δρόµο;

Βεβαίως. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα δεν επιτρέπουν ούτε κλασικού ούτε συµβατικού τύπου αντιπολίτευση. Ούτε αφήνουν περιθώρια ούτε, κατά τη γνώµη µου, άφηναν περιθώρια στον κ. Σαµαρά να λειτουργεί ως γνήσιος εκπρόσωπος των κάθε λογής κατεστηµένων σε κάθε προσπάθεια ριζικής αλλαγής και αναµόρφωσης του κράτους. Σας θυµίζω ότι η πρώτη του πολιτική απόφαση ως προέδρου της Ν.Δ. ήταν να καταψηφίσει την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις µε την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ. Σας θυµίζω επίσης ότι, µετά το Βατοπέδι, η πρώτη αποχώρηση της Ν.Δ. µε εντολή του κ. Σαµαρά από τη Βουλή έγινε όταν ψηφίσαµε τον νόµο για την απόλυτη αξιοκρατία για τις προαγωγές στο Δηµόσιο. Και ακόµη σας θυµίζω το µεγάλο «όχι» του κ. Σαµαρά στον «Καλλικράτη».

Ναι, αλλά ο κ. Σαµαράς είχε πει ότι η µεταρρύθµιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ήταν ένα από τα όνειρα της Ν.Δ.

Είναι τραγικό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι έπειτα από πεντέµισι χρόνια διακυβέρνησης η Ν.Δ. βρισκόταν σε παρατεταµένο λήθαργο που της επέτρεπε να κάνει µόνο ανεκπλήρωτα «όνειρα».

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη τροφοδότησε πολλά σχόλια σε σχέση µε τη σκοπιµότητά της. Με ποιο σκεπτικό ελήφθη;

Μην ξεχνάτε ότι προσφάτως συµπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η χώρα βρίσκεται 15 ηµέρες πριν από κρίσιµες εκλογές και, το σηµαντικότερο, οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν από τον κυβερνήτη της χώρας την αλήθεια για την πορεία του τόπου.

Κύριε υπουργέ κατηγορείστε προσωπικά διότι όπως λένε η επαναφορά του 50% στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ µία σειρά από δήµους, ενδεχοµένως και περιφέρειες. Γιατί επιµείνατε σ αυτήν την απόφαση;

Αναλαµβάνω πλήρως την ευθύνη γι αυτήν την απόφαση. Απόφαση µε την οποία δεν αφήσαµε το πολιτικό σύστηµα να «προσαρµόσει» για µια ακόµη φορά, µε βάση δηµοσκοπήσεις της τελευταίας στιγµής, τους κανόνες και τις αρχές µε τις οποίες πρέπει να διεξάγονται κορυφαίες για τη δηµοκρατία θεσµικές διαδικασίες όπως είναι οι εκλογές του Νοεµβρίου.

Είστε ικανοποιηµένος από τον ρόλο σας ως συντονιστή της κυβέρνησης;

Συντονιστής και καθοδηγητής του κυβερνητικού έργου είναι συνταγµατικά αλλά και ουσιαστικά, στην πράξη, αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός, για τον οποίον είµαστε όλοι, κι εγώ προσωπικά, υπερήφανοι. Και η περηφάνια µου αυτή είναι διπλή, γιατί είχα την προσωπική ικανοποίηση να πιστεύω µαζί µε άλλους, στην ανάγκη να γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός ακόµη και στην πιο δύσκολη για εµάς στιγµή που ήταν η βραδιά των βουλευτικών εκλογών του Σεπτέµβρη του 2007.

Τελικά όµως ποιος είναι ο ρόλος σας κ. Ραγκούση στην κυβέρνηση; Κάποιοι σας αποδίδουν την ευθύνη για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει ορισµένες φορές, κυρίως λόγω των διενέξεων µεταξύ υπουργών…

Πέρα από τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, ιδίως τώρα που συντελούνται τόσο κρίσιµες θεσµικές αλλαγές στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση, η δική µου ευθύνη και συµβολή, εδώ και ενάµιση µήνα, σχετίζεται µε την παραγωγή του στρατηγικού σχεδιασµού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Κατά αντιστοιχία µε ό,τι συνέβαινε τα τελευταία 2 χρόνια που ήµασταν στην αντιπολίτευση, πάντοτε στο πλαίσιο συλλογικής δουλειάς που εξελίσσεται µε βάση τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού.

Η ευθύνη λοιπόν γι αυτόν τον σχεδιασµό σαφώς ανήκει και σε µένα. Αυτό όµως δεν αφορά σε όσα εσείς αποκαλείτε διαχείριση διενέξεων κυβερνητικών ή ακόµη και αυτοδιοικητικών παραγόντων, µε τις οποίες πράγµατι ορισµένοι κακόβουλα επιχείρησαν να συνδέσουν τη δουλειά που γίνεται κάθε πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών και µάλιστα στο πλαίσιο µιας απαράδεκτης, δειλής προεξόφλησης αµφίσηµων εκλογικών αποτελεσµάτων, που τελικά δεν θα έρθουν.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Μπέτσης Ιωάννης
Αξιότιµε κ. υπουργέ, µε ποια κριτήρια δύναται το νέο ενιαίο µισθολόγιο να εξαλείψει τις αδικίες – ανισότητες που υπάρχουν στο σύστηµα αµοιβών των δηµοσίων υπαλλήλων για δεκαετίες;

Υπάρχει πράγµατι ανορθολογισµός και αδικία στον τρόπο µε τον οποίο αµείβονται σήµερα οι δηµόσιοι υπάλληλοι, µια τεράστια αδικία. Γιατί άνθρωποι µε τα ίδια προσόντα, πολλές φορές και µε τις ίδιες αρµοδιότητες, αµείβονται διαφορετικά απλά και µόνο επειδή ανήκουν στο ένα ή το άλλο υπουργείο. Με το νέο µισθολόγιο, αυτό που επιδιώκουµε είναι την άρση αυτής της τεράστιας αδικίας, του απαράδεκτου αυτού ανορθολογισµού. Ανθρωποι που θα κάνουν την ίδια δουλειά και έχουν τα ίδια προσόντα θα αµείβονται το ίδιο, µε πρόνοια για µεταβατική περίοδο προσαρµογής.

Τάσος Κανελλόπουλος
Κύριε υπουργέ, ακούγονται διάφορες εκτιµήσεις για τις εξοικονοµήσεις που επιφέρει ο «Καλλικράτης», ενώ άλλοι µιλούν για περικοπές των πόρων των δήµων. Τι ισχύει τελικά;

Καµία περικοπή στους πόρους της Αυτοδιοίκησης δεν γίνεται µε τον «Καλλικράτη». Αντίθετα υλοποιείται για πρώτη φορά το πάγιο αίτηµα της Αυτοδιοίκησης για σύνδεση των πόρων της µε δυναµικούς και σταθερούς πόρους που σηµαίνουν την Αρης Μακριονίτης
Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ραγκούση πότε θα βγει η εγκύκλιος που περιµένουµε όλοι οι διοριστέοι µε οριστικά αποτελέσµατα από διαγωνισµούς του ΑΣΕΠ και για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ (υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιµη από τον Ιούλιο που «ξεπάγωσαν» οι διορισµοί των επιτυχόντων του 2009, και τώρα είναι Οκτώβριος), κρατώντας µας σε «οµηρεία»;

Ηδη έχουν αρχίσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική εγκύκλιος και έχουν δοθεί οδηγίες στα υπουργεία και τα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου να διορίσουν άµεσα όλους τους διοριστέους του ΑΣΕΠ, για τους οποίους τα οριστικά αποτελέσµατα είχαν δηµοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους 2009. Ηδη έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση µε το υπουργείο Οικονοµικών.

εξασφάλιση της χρηµατοδότησής της, την ανεξαρτησία της. Ο «Καλλικράτης» πραγµατοποιεί χωρίς καµία αµφιβολία σηµαντικές εξοικονοµήσεις. Οι εκτεταµένες συνενώσεις δήµων και χιλιάδων δηµοτικών επιχειρήσεων, η υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των δαπανών και ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η εποπτεία των οικονοµικών των δήµων διασφαλίζουν ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές εξοικονοµήσεις.

Θεολόγος Καλαβρός
Γνωρίζετε πότε θα δοθούν στην δηµοσιότητα τα Π.Δ. και οι Υ.Α. ενεργοποίησης του «Καλλικράτη»; Είµαι σίγουρος ότι το ερώτηµα αυτό απασχολεί πολλούς υπαλλήλους.

Τον «Καλλικράτη» συνοδεύει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό πλάνο µε χρονοδιαγράµµατα που διασφαλίζουν την υλοποίησή του. Εχουν ήδη εκδοθεί 12 Υπουργικές Αποφάσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του «Καλλικράτη», και η δουλειά προχωρά κανονικά σύµφωνα µε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί. Τα προσχέδια των 6 Προεδρικών Διαταγµάτων που είναι απαραίτητα εντός του 2010 ετοιµάστηκαν και ετέθησαν σε διαβούλευση µε τους εµπλεκόµενους συλλογικούς φορείς των εργαζοµένων και της Αυτοδιοίκησης. Τα οριστικά σχέδια πρέπει σύµφωνα µε τον νόµο να τύχουν επεξεργασίας από το Συµβούλιο της Επικρατείας. Αµέσως µετά θα δηµοσιευθούν, έγκαιρα, ώστε από 1.1 2011 να τεθούν σε ισχύ.

Κων. Μαυρίκος
Από τον λαοφιλέστατο Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου που διακήρυττε την αποκέντρωση και την αυτοδιαχείριση, φθάσαµε στην εποχή της απόλυτης συγκέντρωσης στους οργανισµούς Αυτοδιοίκησης. Πώς εγγυάστε ότι µεγαλύτεροι δήµοι δεν συνεπάγονται µεγαλύτερα σκάνδαλα;
Και πώς εγγυάστε ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα; Λάβετε υπόψη ότι µε τον «Καποδίστρια» ήδη πολλά χωριά είχαν τροµακτικά παράπονα για κακή εξυπηρέτηση.
Πόσω µάλλον τώρα.

Πράγµατι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από τον ιδρυτή του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ως κίνηµα κατ’ εξοχήν αυτοδιοικητικό και όλες οι µεγάλες πρωτοβουλίες αποκέντρωσης έχουν τη σφραγίδα µας. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» πραγµατοποιείται η µεγαλύτερη µεταφορά αρµοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση που έγινε ποτέ στη χώρα. Συνιστά στην πράξη τη µεγαλύτερη πράξη εµπιστοσύνης του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, της Πολιτείας στους πολίτες. Κάθε αρµοδιότητα ασκείται σε ένα σηµείο για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.

Οι τοπικές και δηµοτικές κοινότητες αναζωογονούν τα χωριά και τις γειτονιές, τα κύτταρα της δηµόσιας ζωής, και αναλαµβάνουν σηµαντικές αρµοδιότητες. Δηµιουργούνται 1.200 δηµοτικά e-ΚΕΠ δίπλα στα υπάρχοντα 1.000 ΚΕΠ, και συστήνεται σε κάθε δήµο υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας στο σπίτι. Εισάγεται ο θεσµός του συµπαραστάτη του δηµότη και της επιχείρησης και η επιτροπή διαβούλευσης σε κάθε δήµο και περιφέρεια. Με τον «Καλλικράτη» ερχόµαστε έτσι δίπλα στον πολίτη και ταυτόχρονα απαντάµε µε τον πιο δραστικό τρόπο στα φαινόµενα διαφθοράς: ούτε ένα ευρώ δεν θα µπορεί να δαπανηθεί εάν πρώτα δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο κι εάν πρώτα δεν έχει περάσει τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το οποίο θα ελέγχει και την πορεία είσπραξης των εσόδων.

Ταυτόχρονα τίθενται όρια και αυστηρές προϋποθέσεις στις δυνατότητες δανεισµού για να αποφευχθεί στο µέλλον η υπερχρέωση των δήµων. Ο «Καλλικράτης» στην πραγµατικότητα ενσωµατώνει και οργανώνει σε ένα συνεκτικό και συνολικό προοδευτικό µεταρρυθµιστικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος τις αρχές και τις αξίες στις οποίες βασιζόµαστε για να ανορθώσουµε και να αναµορφώσουµε τη χώρα: αξιοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, διαβούλευση, εξοικονόµηση, εξορθολογισµός, αποτελεσµατικότητα.