«Γελοιότητες» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, στην προσπάθειά της να βγει από την τωρινή κρίση.

Ads

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο Market News, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο, τότε η Ε.Ε και το ΔΝΤ θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, πείθοντας τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 22% του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο, καθώς θα στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος και θα φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Με την υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. θα περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να υπερακοντίσει τους στόχους της, να μειώσει το μέγεθος του δημόσιου τομέα, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, τόνισε ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση βλάπτει τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, χωρίς κανενός είδους αναδιάταξη, αν εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ads

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση. Για να καθησυχαστούν οι αγορές προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες θα έρθουν σύντομα. Για τα σενάρια ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ, είπε: «τη βρίσκω εντελώς γελοία, τελεία και παύλα».