«Τα σημερινά τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά στολίσκου πλοίων ακτιβιστών με κατεύθυνση τη Γάζα, είναι καταδικαστέα και απαράδεκτα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η βία που ασκήθηκε δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε και επίσημα ότι κανένα όνομα Έλληνα πολίτη δεν αναφέρεται στις λίστες με τα θύματα και τους τραυματίες της επίθεσης.

Ads

«Η βία που ασκήθηκε είχε τραγικά αποτελέσματα που μας προκαλούν βαθύτατη θλίψη. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια» σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. «Ευτυχώς, μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών δεν υπάρχουν Έλληνες. Αναμένουμε από το Ισραήλ να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό τους».

«Η ασφάλεια του Ισραήλ και όλης της περιοχής, όπως και η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα της περιοχής, εξυπηρετείται μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε το ελληνικό ΥΠΕΞ από το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες. Η πρεσβεία μας στο Ισραήλ είναι σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές για την επιστροφή όλων των Ελλήνων και αύριο αναμένονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρώτοι, πρόσθεσε.

Ads

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τραγικά και θλιβερά τα γεγονότα που συνέβησαν κατά των ακτιβιστών με την ανθρωπιστική βοήθεια ανοιχτά της Γάζας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις».

«Οποιαδήποτε δραστηριότητα ΜΚΟ πρέπει να ασκείται ελεύθερα εφόσον είναι σύννομη και αυτό δεν μπορεί να κρίνεται από κανένα. Μέτρο όλων είναι το διεθνές δίκαιο και η τήρηση των διεθνών κανόνων» σημείωσε ο κ. Δρούτσας. Ακόμα ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης και ανακοίνωσε την απόφαση της να διακοπεί η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ.

Την επίθεση των ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας ανοιχτά της Γάζας καταδίκασαν και όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων. Ταυτόχρονα υποστήριξαν την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, υπό την εγγύηση διεθνών δυνάμεων.

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πράσινων, καταδικάζουν την «πρωτοφανή και απολύτως αδικαιολόγητη χρήση ωμής βίας» από την πλευρά του Ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό αγνώστου μέχρι στιγμής αριθμού πολιτών καθώς και τη σύλληψη και παράνομη κράτηση αρκετών άλλων. «Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσπαθειών ειρήνευσης στην περιοχή» τονίζουν στην ανακοίνωση τους.