«Έργο εθνικής σημασίας που καταρρίπτει το μύθο ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές», χαρακτήρισε σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την Υπηρεσία μίας Στάσης για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Ads

Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας -συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Π. Ραβάνη- και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της.

Όπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, η νέα Υπηρεσία «σπάει το πελατειακό αδιαφανές και γραφειοκρατικό σύστημα και απελευθερώνει τεράστιες δυνάμεις της επιχειρηματικότητας προς όφελος όλης της χώρας». Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία η χώρα γίνεται ελκυστική στις επενδύσεις, εκτίμησε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της κυβέρνησης να περάσει στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσω των επιμελητηρίων, τα οποία -όπως είπε- θα αναδειχθούν σε ισχυρά εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Όπως εκτιμάται, με τη λειτουργία της Υπηρεσίας μίας Στάσης, η κατάταξη της χώρας στο σχετικό πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας Starting Bussines, από τη θέση 149 που είναι σήμερα, θα ανέβει στην 31η θέση.

Ads

Επόμενος στοχος, σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, είναι η αδειοδότηση μέσω της υπηρεσίας των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν. Επίσης, πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση μη οχλουσών μεταποιητικών επιχειρήσεων εντός επιχειρηματικών περιοχών, καθώς και για την πιστοποίηση μιας σειράς τεχνικών επαγγελμάτων.

Στη μια εβδομάδα λειτουργίας της Υπηρεσίας μίας Στάσης έχουν ιδρυθεί επτά ομόρρυθμες εταιρείες, από μια ΕΠΕ σε έξι επιμελητηρία της χώρας και ένα συμβολαιογραφείο, με το μέσο χρόνο ίδρυσης να είναι μια ημέρα και 9 ώρες, ενώ ο μικρότερος χρόνος ίδρυσης ήταν τέσσερις ώρες στο επιμελητήριο Κοζάνης και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης, επανέλαβε στον Πρωθυπουργό την παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου των ομογενών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε όλη την υφήλιο, ενώ τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης, τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.