Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ή η πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ, είναι οι επιλογές της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης απομακρύνεται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Χρηματιστήριο. Αναφορικά με την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, πάλι, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, «θα καταλήξουμε σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων και ανταλλαγής ισχύος, που θα μπορέσει να μας κάνει συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, αλλά ταυτοχρόνως να διαφυλάξει και την αξία της Επιχείρησης».

Ads

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πτολεμαϊδα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το ζήτημα των λιγνιτών, η οποία πάντως αναμένεται να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της Επιχείρησης, και, άρα, πώληση μέσω Χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

«Υπάρχουν επιλογές που έχουν να κάνουν, είτε με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πωληθεί, είτε με τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το Δημόσιο και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν άμεσα, αλλά το επόμενο έτος και θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση και με τη ΔΕΗ αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους», συνέχισε.

Ads