«Ολοένα και σωρεύονται οι αποδείξεις ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί στο τέλος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του στο περιοδικό “The Banker”.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι εξακολουθεί, παρά τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, να υφίσταται στους διεθνείς παρατηρητές η λανθασμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και θα απαιτήσει κάποιο χρόνο να καταστεί αναντίρρητο γεγονός ότι αυτή δεν θα γίνει. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, παράλληλα, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν, δηλώνει, κίνδυνοι πιθανών υπερβάσεων σε σημεία του προϋπολογισμού- ειδικά σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία, στις δημόσιες εταιρίες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία- και το ενδεχόμενο κόπωσης της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Θεωρεί, επίσης, ότι η κρίση, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει, αλλά η ελληνική κρίση λειτούργησε σαν αφύπνιση για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Μέσα σε μερικούς μήνες, η Κυβέρνηση αναμόρφωσε το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αναδιοργάνωσε την αγορά εργασίας για να αυξήσει τον ανταγωνισμό και την ευελιξία, αναδιάρθρωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καταπολέμησε δυναμικά την φοροδιαφυγή, αναμόρφωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο κανόνων για την εκτέλεση και τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού, ανεξαρτητοποίησε την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δημιούργησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σχεδιασμένο για να δώσει ανάσα σε μη αξιοποιημένους πόρους της Ελλάδας. Από τις πωλήσεις μέχρι τις παραχωρήσεις, ο στόχος είναι να ενσωματωθεί ο δυναμισμός και η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στις κρατικές εταιρίες, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, την αγορά παιγνίων και την ακίνητη περιουσία.

Ads

Είναι προφανές ότι τίποτα δεν ήταν εύκολο, και ότι ζητήθηκε από τους Έλληνες πολίτες να σηκώσουν ένα βαρύ φορτίο. Ίσως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην πρόσφατη ιστορία δεν έχει υποστεί τέτοια δραστική αλλαγή σε τόσο σύντομη περίοδο, ενώ οι αντιδράσεις ήταν εντυπωσιακά περιορισμένες, απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία κατανοεί ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να συνεχίζουν να είναι έτσι όπως ήταν.

Οι θυσίες που απαιτήθηκαν από τον Ελληνικό λαό δεν ήταν κάτι εύκολο – και προϋπόθεση για τη επιτυχία στην προσπάθεια των αλλαγών είναι να πειστούν οι πολίτες σε κάθε στάδιο πως οι θυσίες αυτές δεν είναι μάταιες και ότι το βάρος θα μοιραστεί δίκαια. Και αυτό ακριβώς έχει αποδείξει η Κυβέρνηση – με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και με τη σθεναρή της στάση, όταν κατεστημένα συμφέροντα επιχειρούν να κρατήσουν όμηρο την κοινωνία.

Θα ήταν όμως λάθος να αξιολογήσει κανείς την πρόοδο με κριτήριο μια απλή λίστα, σημειώνοντας τα μέτρα που εκπληρώθηκαν πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η επιτυχής έκβαση της υλοποίησης του Προγράμματος θα βάλει τα θεμέλια για την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, δυναμική που δεν πρέπει να συνεχίσει να συγκρατείται από έναν αναποτελεσματικό και πελατειακό κράτος. Εξάλλου, αυτός είναι και ο σκοπός του προγράμματος των αλλαγών: επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα βιώσιμων και αξιόπιστων δημοσίων οικονομικών, μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, ενός ευνοϊκού νομικό πλαίσιο για επενδύσεις, και ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων στους πρώτους μήνες, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Και ενώ το δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σοκ αυτής της πολιτικής ήταν σοβαρό, η οικονομία φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική από όσο αναμενόταν. Ως εκ τούτου, η ύφεση φέτος, όπως φαίνεται θα είναι πιο ήπια από αυτή που αρχικά προβλεπόταν.

Είναι ξεκάθαρο ότι απομένουν πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν πάντα κίνδυνοι στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού – ειδικά σε σχέση με τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία- καθώς και η πιθανότητα «κόπωσης» στις αλλαγές.

Παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρη μια αλλαγή στάση από τους διεθνείς παρατηρητές. Η παντελής απόρριψη έδωσε τη θέση της στην αναγνώριση ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, ακόμα και στην συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτό που απομένει να εξαφανιστεί είναι η λανθασμένη πεποίθηση ότι, παρά τις καλύτερες προσπάθειες η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της τελικά. Οι ενδείξεις ότι αυτό δεν θα συμβεί πολλαπλασιάζονται, αλλά για να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, θα χρειαστεί χρόνο. Όλα εξαρτώνται από τη βιώσιμη πορεία του χρέους: τη συνεχή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Οι αποδείξεις για το πρώτο υπάρχουν ήδη, ενώ για το δεύτερο, είναι ακριβώς ο στόχος όλων των διαρθρωτικών αλλαγών – να δοθεί στην οικονομία μία μεγάλη ώθηση που θα αυξήσει το αναπτυξιακό δυναμικό της.

Η ελληνική κρίση λειτούργησε σαν ξυπνητήρι για όλη την Ευρώπη. Η αντίδραση ήταν αρχικά διστακτική, αλλά στο τέλος τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδειξαν μια αξιοσημείωτη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες και να μεταβάλλουν πάγιες πρακτικές. Η κρίση δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει. Έχει όμως, ανοίξει μια συζήτηση για να συμπληρωθούν τα κομμάτια που λείπουν στο ευρωπαϊκό παζλ, με σκοπό να ολοκληρώσει και να ενισχύσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι η χώρα έχει καταφέρει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντες φόρους το πρώτο εξάμηνο του έτους. Διαβεβαίωσε ότι «η ανάπτυξη θα ξεκινήσει και πάλι και θα στηριχτεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας» και τόνισε ότι μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι Έλληνες θα αρχίσουν και πάλι τις δαπάνες.

Ο υπουργός αναφέρει ότι αναμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό μικρότερο του 4%, ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος.

Χρ. Πολυζωγόπουλος: Δεκαετής η προσπάθεια εξόδου από την κρίση

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση απαιτεί δεκαετές πρόγραμμα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Τόνισε ότι η τριετία που προβλέπει το μνημόνιο δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των προβλημάτων, αλλά μόνο για να βγει η χώρα από την τροχιά ύφεσης. Όσον αφορά στο μνημόνιο, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει μία πραγματικότητα, δεν είναι όμως δυνατό να αποτελέσει το όραμα της χώρας. Ο πρόεδρος της ΟΚΕ εκτίμησε ότι θα υπάρξει βελτίωση στα δημόσια οικονομικά από το τέλος του 2011.

«Ο Παπακωνσταντίνου ομολογεί τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας»

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως «Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τις τοποθετήσεις του σε εφημερίδα και περιοδικό του εξωτερικού, αντί να καθησυχάσει, στην ουσία ομολογεί τη βαθιά και μακρόχρονη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Και η οποία, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι μπορεί να συρρικνωθεί το 2011, πέραν και των άκρως δυσμενών προβλέψεων του επικαιροποιημένου μνημονίου. Στην πραγματικότητα η χώρα οδεύει ολοταχώς στη μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο και σε ένα πραγματικό εφιάλτη!».

«Όσο και αν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξορκίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι η χώρα βιώνει και τα αλλεπάλληλα μνημόνια (με τη λεηλασία τους) και, ταυτόχρονα, τελεί υπό ουσιαστική χρεοκοπία!» προθέτει ο κ. Λαφαζάνης.