Η υπόθεση της Siemens βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες» και να δεσμεύεται ότι θα γίνουν όλες οι κινήσεις προκειμένου να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

Ads

«Η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη ζημιά που υποστήκαμε από φαύλες πρακτικές, είναι αυτό που κάθε ευνομούμενο κράτος επιδιώκει, παράλληλα με τη συνεχή επιδίωξη της τεκμηριωμένης αλήθειας» τόνισε ο πρωθυπουργός ζητώντας τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργών.

Συγκεκριμένα κάλεσε, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής προστίμων για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ζητήσει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού.

Επιπλέον κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να διερευνήσει τη δυνατότητα, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγερσης αγωγής αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Ζήτησε επίσης το ίδιο το υπουργείο ως μέτοχος, μαζί με τους αρμόδιους για εποπτεία υπουργούς να επιβλέπουν την έγερση και την πορεία αγωγών για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από την παράνομη δραστηριότητα της SIEMENS.

Ads

Επιπλέον ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε δυο προϋποθέσεις για την υπογραφή των πρόσφατων συμβάσεων με τη Siemens. Για τους υπάρχοντες διαγωνισμούς που έχουν γίνει και που πρέπει να κατακυρωθούν, αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργού υπό προϋποθέσεις. Να υπάρξει επανέλεγχος των συμβάσεων, να υπογραφεί το λεγόμενο «σύμφωνο ακεραιότητας», το οποίο είναι διεθνής θεσμός, που θα πρέπει να υπογραφεί, για να κατακυρωθούν αυτές οι συμβάσεις.

Σημειώνεται πως αρκετοί υπουργοί τους τελευταίους μήνες υποστήριζαν ότι οι συμβάσεις με τη Siemens έχουν «παγώσει» λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί και της έρευνας που έκανε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης την σύσταση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων η οποία θα θέτει τους κανόνες για τις συμβάσεις του Δημοσίου έτσι ώστε να εξοικονομούνται χρήματα.

«Η δική μας ευθύνη και το κυρίαρχο στοίχημά μας δεν είναι απλά να ρίξουμε φως σε όλα, όπως και κάνουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, αλλά να γίνουν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που θα προστατεύουν τον πολιτικό κόσμο από παρόμοιες πρακτικές και παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα λείπουν από το διεθνές οικονομικό σύστημα» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ υποστήριξε ότι «με την αλλαγή σελίδας, με τις κινήσεις μας και με τη νέα διοίκηση στη SIEMENS, ως αποτέλεσμα, προκύπτει επίσης η δυνατότητα μιας υγιούς σχέσης με αυτή την εταιρεία».

Σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τη Δικαιοσύνη «να επιταχύνει κατά το δυνατό όλες τις διαδικασίες που εκκρεμούν, για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση». «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις υποθέσεις. Όσο σέρνονται, τόσο δημιουργούν – δικαιολογημένα, βεβαίως – αρνητικές εντυπώσεις» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Εν τω μεταξύ το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, μεταξύ των οποίων θέσπιση αυτόφωρης διαδικασίας για μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου που έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις για πάνω από ένα έτος. Θέτει επιπλέον κριτήρια ελέγχου για ελεύθερους επαγγελματίες, τις προϋποθέσεις για την φοροκάρτα ενώ αυξάνει και τον φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο 0,2% από το 0,15%.

Επιπλέον ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα εφαρμόζονται ιδιαίτερα σε διαγωνισμούς δημόσιων προμηθειών μεγάλων ποσοτήτων.

Έρχεται… το νόμιμο διαδικτυακό στοίχημα

Την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά παίγνια, αλλά και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων», το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο πάντως μπαίνει οριστικό τέλος στον νόμο 3037/2002 με τον οποίο είχε απαγορευτεί συλλήβδην κάθε παιχνίδι τεχνικό, ψυχαγωγικό ή τυχερό στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.