Μεγάλη είναι η πιθανότητα 1 στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 20,9%) να οδηγηθεί σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, που μεταφράζεται σε συνολικά 175.000 «λουκέτα» μέχρι το τέλος του 2011, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011. (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί)

Ads

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος και εκπρόσωποι τη εταιρείας MARC που πραγματοποίησε την έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων, τόνισε πως 120.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν – και κάποιες έχουν προχωρήσει ήδη – σε αλλαγή της επιχειρηματικής τους έδρας για φορολογικούς λόγους, ενώ οι 4 στις 10 επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια φορολογικής ικανοποίησης και σκέφτονται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο.

Όπως σχολίασε ο κ. Ασημακόπουλος για το θέμα της οργανωμένης στάσης πληρωμών «η ΓΣΕΒΕΕ δεν σκέφτεται να προτείνει κάτι τέτοιο στα μέλη της αλλά σημείωσε ότι το εύρημα της έρευνας δεν θα μείνει αναξιοποίητο και με δεδομένο ότι κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον δεν αποκλείουμε τίποτα».

Ads

Ακόμα από την έρευνα προκύπτει ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφανίζει:

– στον κύκλο εργασιών το 77,8%

– στη ζήτηση το 77%

– στη ρευστότητα το 79%

– στις παραγγελίες το 76,1%

– στις επενδύσεις το 52,3 %.

Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι στις λύσεις που προτείνονται να δοθούν κίνητρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς από την απορροφητικότητα των τελευταίων προγραμμάτων φαίνεται αποτυχία του θεσμού και τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν διότι οι οικονομία μας έχει φτάσει στα όρια «λυγισμού». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία μη περαιτέρω αύξησης του ΦΠΑ ούτε κατά μια μονάδα. Εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του ΣΕΒ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και κατονόμασε το ΣΕΒ λέγοντας ότι «από ένα μικρό κύκλο γνωριμιών και συμφερόντων καθοδηγείται η οικονομία και ελήφθησαν οι αποφάσεις του μνημονίου επί τη βάσει κύκλου γνωριμιών και συμφερόντων».