Η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται «θα αποπληρωθεί το δάνειο και με τόκο», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Ελσίνκι με τη Φινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι. Η Φινλανδή πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα τα οποία έλαβε η Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι «περιμένουμε ότι θα συνεχίσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρώπης συνολικά».

Ads

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, η Μάρι Κιβινιέμι πρόσθεσε ότι η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη λήψη ενός συνολικού πακέτου, «ώστε να καθησυχάσουμε και τις αγορές». «Σχεδιάζουμε το πακέτο αυτό εδώ και καιρό και από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι, αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν άλλες χώρες αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, τότε η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου αυτού», δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στις ευρωπαϊκούς συνόδους σημείωσε ότι «θα είναι αποφασιστικής σημασίας, θα είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και το ευρώ».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. και υπογράμμισε πως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων θα καθησυχάσει τις αγορές. Επεσήμανε ότι «το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν: διαφάνεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλύτερη διοίκηση στο Δημόσιο, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυση επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, εκπαιδευτικό σύστημα, γεωργία, τουρισμός και πράσινη ενέργεια. «Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ξεπληρώσουμε, το δάνειο θα αποπληρωθεί και με τόκο και οι Φινλανδοί φορολογούμενοι δεν έχουν να ανησυχούν», ανέφερε.

Ads

Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις δήλωσε: «Μερικές φορές θέλω και ο ίδιος να κατέβω να διαδηλώσω επειδή δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από αυτά που συμβαίνουν. Ωστόσο, η διαμαρτυρία δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «θα ήταν η αρχή του τέλους του ευρώ, όχι τόσο λόγω του βάρους της ελληνικής οικονομίας, αλλά όσο γιατί αυτό θα δημιουργούσε ένα φαινόμενο-ντόμινο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, οικονομολόγοι κριτικάρουν την πρόταση για επαναφορά της δραχμής, μιλώντας στην εφημερίδα «WELT».

Bild: Πάμε στοίχημα ότι δεν θα πληρώσετε τα χρέη σας, κύριε Παπανδρέου;

Υπό τον τίτλο «Πάμε στοίχημα ότι δεν θα πληρώσετε τα χρέη σας, κύριε Παπανδρέου;» δημοσιεύεται η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην εφημερίδα «Bild». «Κύριε πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να πληρώσει τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε τον μισθό σας σ΄αυτό;», ρωτά ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για να απαντήσει ο Γ. Παπανδρέου: «Δεν έχω τόσα πολλά λεφτά. Αφήστε που έχω κόψει και τον δικό μου μισθό κατά 20%, όπως επίσης και τους μισθούς όλων των υπουργών».

Σε ερώτηση αν αντιλαμβάνεται «την οργή των Γερμανών φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για μία χώρα που δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει;», ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντά: «Δεν πρόκειται για δώρα, αλλά για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε και τόκους. Και δεν ζητούμε δάνεια, για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν πριν, αλλά για να κερδίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πάντως κατανοώ κάποια αισθήματα οργής των Γερμανών».

Για τα greek statistics και αυτούς που ευθύνονται για αυτά, ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι «κάνουμε έρευνες και έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες γι αυτό το ζήτημα. Σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία είναι απολύτως ανεξάρτητη. Κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος δημοσιοποιείται στο ίντερνετ. Κατ΄αυτόν τον τρόπο έχουμε πλέον στα δημόσια οικονομικά μας μεγαλύτερη διαφάνεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα- μέλος της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας». Τέλος, σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα, απαντά: «Οι διαδηλώσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μας τους Έλληνες […] Όμως η κυβέρνησή μου είχε μετατρέψει τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις. Και το κερδίσαμε αυτό το δημοψήφισμα»

«Tα ελληνικά νησιά δεν είναι προς πώληση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «Οτιδήποτε τέτοιο αποκλείεται». «Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Έχουμε ξοδέψει τεράστια ποσά στους αμυντικούς προϋπολογισμούς για να προστατέψουμε τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε παράλληλα πως «τα νησιά είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και επίσης χαίρουν εκτίμησης από τους γερμανούς τουρίστες. Αν τα πουλήσουμε σε μερικούς εξαιρετικά πλούσιους ανθρώπους, τότε θα «κλείσουν» για τον κόσμο». «Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον προσεκτικά και οικολογικά –αυτό θα αποφέρει πολλά περισσότερα», τόνισε.