Να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρότεινε ο Γιόσκα Φίσερ πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και στέλεχος των «Πράσινων», προσκεκλημένος στην ετήσια διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα την κρίση στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη ή θα έχει κοινό μέλλον ή δεν θα έχει καθόλου μέλλον». Ο κ. Φίσερ θα λάβει μέρος αργότερα μέσα στη μέρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ads

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γ. Παλαιοκρασάς, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου. Εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ καλωσόρισε τον «αντισυμβατικό πολιτικό» ο καθηγητής κ. Τσούκαλης, ο οποίος είπε ότι ο Γιόσκα Φίσερ είναι «ιδανικός ομιλητής» για ένα τέτοιο θέμα.

«Όταν οι Κινέζοι έχουν θυμώσει με κάποιον – είπε χαριτολογώντας – δεν τον προσβάλλουν, του εύχονται να ζήσει σε ‘ενδιαφέρουσες εποχές’. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Έχω υπάρξει επαναστάτης. Επίσης, έχω διατελέσει στέλεχος στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Σε ‘ενδιαφέρουσες εποχές’ μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναδιάταξη, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες.”

Ο κ. Φίσερ σημείωσε ότι αν δεν αντιμετωπισθεί η κρίση θα είναι καταστροφή για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για μια χώρα. Θεώρησε «σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός» την πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα υπερασπιζόταν την κ. Μέρκελ, την οποία έχει επικρίνει επανειλημμένως για τη στάση της. Τώρα, όμως, ως υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ιδέας, δεν μπορεί παρά να τη στηρίξει, όπως τόνισε.

Ads

Επισήμανε ότι η ΕΕ αποτελεί πολύ επιτυχημένο εγχείρημα και δεν πρέπει να μηδενίζουμε ό,τι έχουμε κατορθώσει μέχρι τώρα. Η Ευρώπη είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία -παρατήρησε-και η επόμενη γενιά θα προχωρήσει σε ακόμη πιο στενή συνεργασία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι είναι «ολέθριο λάθος» να λέγεται ότι το πρόβλημά της αφορά μόνο την ίδια. «Το κοινό μας μέλλον είναι η Ευρώπη. Έχουμε κοινή μοίρα. Ας συνεργασθούμε για την ανάπτυξη», είπε. Μίλησε για τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας όσον αφορά τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, προτείνοντας να προχωρήσει και στη νέα τεχνολογία για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σε γερμανικά έντυπα κατά της Ελλάδας αρνήθηκε να τα σχολιάσει για να μην τα νομιμοποιήσει, όπως είπε. «Ντράπηκα και ταράχτηκα -πρόσθεσε-, όταν τα είδα. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα».