Τη συναίνεση της ΝΔ στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα και την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας με τους δανειστές της Ελλάδας, ζήτησαν εκ νέου χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος της ΝΔ, θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στο να θέσει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αναφορικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Ads

Στην ομιλία τους στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, οι δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως θεωρούν απαραίτητη την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Αμφότεροι επανέλαβαν πως ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την περικοπή της αξίας των κρατικών ομολόγων.

Ο Επίτρoπος των Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν τόνισε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο δε πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είπε ότι, στην παρούσα φάση, διακυβεύεται η τύχη της Ελλάδας και όχι κάποιων κομμάτων και εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία υποστηρίζοντας ότι εκεί οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κατανοήσει πλήρως ότι προέχει η σωτηρία των χωρών τους και όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ads

Θέμα «κομματικής πειθαρχίας» για το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να θέσει ο Σαμαράς

Θέμα «κομματικής πειθαρχίας» θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αναφορικά με την ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Έτσι με τον τρόπο αυτό όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές κινηθούν αντίθετα με την κομματική γραμμή για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαγραφή.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η απόφαση έρχεται μετά τις διαφοροποιήσεις στελεχών της ΝΔ, όπως η Ελ. Παπαδημητρίου, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Σωτ. Χατζηγάκης. «Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα» υποστήριξε χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον Real χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο. Όπως αναφέρει το «Έθνος», πληροφορίες θέλουν τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κ. Τασούλα να έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με βουλευτές στους οποίους υπενθυμίζει ότι η στάση του κόμματος είναι «όχι» στην περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο φτάσει στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου.

Χθες, ο κ. Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε εκβιαστικό το δίλημμα «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» και διερωτήθηκε: «Τι νόημα έχει τότε να τίθεται κάτι σε ψηφοφορία; Τι νόημα έχει να ψηφίζουν οι βουλευτές; Τι νόημα έχει η ίδια η Βουλή, όταν η κυβέρνηση δεν ζητά τη γνώμη των βουλευτών, αλλά μόνο την ψήφο τους, ακόμα και με το στανιό, για να νομιμοποιήσουν κάτι που έχει αποφασιστεί ερήμην τους; Είναι ή δεν είναι εκβιασμός;».

Ισορροπία με τους εταίρους αναζητά ο πρόεδρος της ΝΔ

Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να ισορροπήσει, μεταξύ της σκληρής εγχώριας αντιμνημονιακής του γραμμής και της πιο μετριοπαθούς προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα επιχειρήσει να κάνει στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες αναμένεται να δεχτεί έντονες πιέσεις για συναίνεση.

Ο κ. Σαμαράς, σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στην οικονομία και την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. Αύριο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς στις Βρυξέλλες, όπου θα του εξηγήσει τις θέσεις που παρουσίασε στο Ζάππειο ΙΙ, ενώ κατόπιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κυρίως θα επιχειρήσει να πείσει, ότι σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναστάτωσης στην Ελλάδα από την πολιτική του μνημονίου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα και θα μιλήσει για τους διακριτούς ρόλους, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αναμένεται πάντως να επαναλάβει ότι τιμά τις δανεικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα και να τονίσει ότι οι εταίροι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Αναμένεται πάντως να επιμείνει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων στην ΕΕ και θα προτάξει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι επιζητά ένα μείγμα πολιτικής ανάμεσα σε αυτό που έκαναν δεκτό στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, κάτι που ανέφερε πριν λίγες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: