«Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ένωση και πέραν αυτής», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων (CERS), και επίσης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλόντ Τρισέ.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε «όλες οι ενδιαφερόμενες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη του CERS, που περιγράφεται ως «ηθική αρχή» και δημιουργήθηκε για να αποτρέψει μια οικονομική κρίση του μεγέθους εκείνης του 2008.

Αρνούμενος να αναφέρει ονομαστικά την Ελλάδα, μίλησε για «τις δυσκολίες της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας σε ορισμένες χώρες», που αποτελούν πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ανάμεσα στους παράγοντες για τη διάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες το CERS έχει κυρίως αναφέρει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στα ομόλογα. Η επιτροπή συζήτησε επίσης τα τεστ αντοχής των τραπεζών, «σημαντικό εργαλείο για τη διαφάνειας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Ads

Αλλά και ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα εκτίμησε πως η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν εξευρεθεί μία λύση.

«Αν υπάρξει μία αδυναμία να επιλυθεί η κατάσταση αυτή, τούτο θα αποτελέσει απειλή για τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και για την πολιτική ενότητα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μπερνάνκι. «Νομίζω οι Ευρωπαίοι εκτιμούν την απίστευτη σημασία που έχει το να διευθετήσουν την ελληνική κατάσταση», πρόσθεσε.

«Βρεθήκαμε σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους μας. Φυσικά δεν εμπλέκονται όλοι στις διαβουλεύσεις, που γίνονται, αλλά ενημερωθήκαμε πάρα πολύ καλά», ανέφερε ο κ. Μπερνάνκι.

Η ελληνική οικονομική κατάσταση «απασχόλησε τη συνεδρίαση», που είχαμε στη Fed, χθες Τρίτη και σήμερα, πρόσθεσε: «Αποτελεί έναν από τους οικονομικούς κινδύνους, με τους οποίους βρισκόμαστε αντιμέτωποι».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή από κοντά και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε οι θεσμοί μας να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.