Σε απεργία πείνας για τέταρτη φορά βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες, ο κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων, Νίκος Τσουβαλάκης. Διαμαρτύρεται για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης αλλά και για τη μη εκπλήρωση του αιτήματος του να μεταβεί στις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων Κρήτης, όπου κρατείται ο αδελφός του.

Ads

Ο ίδιος σε παλαιότερη επιστολή του στην ελευθεροτυπία καταγγέλλει παραβιάσεις των δικονομικών του δικαιωμάτων και ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης «ποιος προστατεύει τον ανώνυμο πολίτη από τα νύχια και τα δόντια της αλαζονικής, ασύδοτης και αυθαίρετης δικαστικής εξουσίας».

Πρόσφατα το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την επιβολή κάθειρξης 6 ετών στον Νίκο Τσουβαλάκη. Σύμφωνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης ο κρατούμενος είχε την ευθύνη να συντηρεί τον ασθενή και επίσης κρατούμενο αδερφό του Θεόδωρο Τσουβαλάκη, ο οποίος έχει 67% αναπηρία λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και τα τρία ακόμη αδέρφια του που νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία.

Με βάση την απόφαση ο Νικόλαος Τσουβαλάκης επέστρεψε στις Δικαστικές Φυλακές Τρικάλων, όπου κρατείται εδώ και 20 μήνες, ενώ ο Θεόδωρος Τσουβαλάκης οδηγήθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων παρά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε αναστείλει ως τη δευτεροβάθμια δίκη την έκτιση της ποινής των επτά ετών.

Ads

Αυτή τη στιγμή ο Νίκος Τσουβαλάκης βρίσκεται στις φυλακές Τρικάλων και πραγματοποιεί απεργία πείνας ζητώντας να μεταβεί στις φυλακές Αγιάς Χανίων Κρήτης προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον αδελφό του και τους συγγενείς του.
Το θέμα επαναφέρουν με ερώτησή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Θοδωρής Δρίτσας και Ηρώ Διώτη. Στο κείμενο σημειώνεται ότι ο οργανισμός του απεργού πείνας είναι καταβεβλημένος, καθώς είναι υπερτασικός, αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και η απεργία πείνας μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν δίκαιο «το αίτημα των δύο αδελφών να βρίσκονται στην ίδια φυλακή για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα εξαιρετικά δύσκολα οικογενειακά, οικονομικά και ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν» και υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε ήδη ικανοποιηθεί «ως ένδειξη ανθρωπισμού και κοινωνικής μέριμνας εκ μέρους των κρατικών αρχών».

Τη συμπαράστασή της στον κρατούμενο απεργό πείνας εκφράζει και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, υποστηρίζοντας το αίτημα των αδελφών Τσουβαλάκη να εκτίσουν την ποινή τους στην ίδια φυλακή. «Η υπόθεσή τους έρχεται να επιβεβαιώσει το πέρασμα από το κράτος πρόνοιας στο κράτος τιμωρίας, καθώς και τη θέση της φυλακής στη νέα διαχείριση της εξαθλίωσης ώστε να ενισχυθεί η πειθάρχηση των περιθωριοποιημένων κοινωνικά εργαζομένων. Η απεργία πείνας είναι η ύστατη αντίστασή του σε ένα σύστημα που ποινικοποιεί τη φτώχεια και οδηγεί τους κρατούμενους στην εξόντωση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.