Πιέσεις για νέο γύρο δραστικών περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και για νέες παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος και τη φορολογία ξεκίνησε το ΔΝΤ εν αναμονή του σχεδίου που πρέπει να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ads

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο σχέδιο θα πρέπει να περιγράφονται μέτρα και δράσεις, απ’ όπου θα εξοικονομηθούν περίπου 14 δις ευρώ στην τριετία 2012 – 2014, ποσό, που ξεπερνά κατά 2,5 δις ευρώ τις αρχικές προβλέψεις.

Τα στελέχη του ΔΝΤ συστήνουν για το θέμα της φορολογίας τη μείωση του αριθμού των προϊόντων που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά και την κατάργηση των εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, πιέζουν για την υιοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τις κοινωνικές παροχές αλλά και για την κατάργηση των διπλών παροχών που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Πλήρες πάγωμα στις προσλήψεις, υιοθέτηση 8ώρου αντί 7ώρου εργασίας, «ψαλίδι» σε επιδόματα σε αντιστοιχία με τον βασικό μισθό, περιορισμό των μισθολογικών ωριμάνσεων και μείωση των αμυντικών δαπανών, προτείνει το ΔΝΤ για το δημόσιο τομέα.

Περιορισμό σε επιδόματα, μείωση λειτουργικών εξόδων, μηδενικές προσλήψεις, κατάργηση και απορρόφηση επιχειρήσεων από τα αρμόδια υπουργεία και πώληση περιουσιακών στοιχείων ζητά αντίστοιχα για τις ΔΕΚΟ.

Προειδοποιεί για υποβάθμιση η Fitch την Ελλάδα

Ads

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (Rating Watch Negative) βάζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch την Ελλάδα, προειδοποιώντας ουσιαστικά για υποβάθμιση από τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που έχει την Ελλάδα σε βαθμολογία ΒΒΒ και ενδεχόμενη υποβάθμιση θα ευθυγραμμίσει στην ουσία την άποψη της Fitch για την χώρα, με αυτή των υπόλοιπων οίκων αξιολόγησης.

«Το RWN, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας» αναφέρει ανακοίνωση του οίκου. Η αναθεώρηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας από την Fitch αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.