Στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά: ακόμη και η έξοδος από την Ευρωζώνη ή ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, πάλι, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή, ενώ o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, χωρίς στάση πληρωμών και χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι «παίζεται το ευρωπαϊκό μας μέλλον». Η ΝΔ, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κ. Διαμαντοπούλου ότι τρομοκρατεί τους πολίτες και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία με τις δηλώσεις της.

Ads

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η Άννα Διαμαντοπούλου απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι «εάν οδηγηθούμε σε εσωτερικό χάος και ο χρόνος φεύγει χωρίς ισορροπία, όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοιχτοί, ακόμη και ο κίνδυνος ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ». Η υπουργός παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης θα μπορούσαν να ήταν ταχύτεροι, ωστόσο τόνισε ότι η κοινωνία, κόντρα στη λογική της, τα αλλάζει όλα και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑ 99,5 επισήμανε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το αδιέξοδο θα υπάρξει εάν βγούμε από το ευρώ». Ο κ. Καρχιμάκης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ είναι οι αδιαφανείς δυνάμεις και όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω, που έχουν μεγάλα κεφάλαια και έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από το αν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και επιστρέψουμε στη δραχμή, έτσι ώστε τα κεφάλαια τους να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Αυτές οι δυνάμεις υποστηρίζονται, εμμέσως πλην σαφώς, με την υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση».

Ads

Στην ερώτηση αν δείχνει προς την πλευρά της ΝΔ απάντησε θετικά και πρόσθεσε: «Είναι ανιστόρητοι. Διέλυσαν την Ελλάδα και έχουν μούτρα να βγάζουν γλώσσα. Ποιοι; Οι ίδιοι οι φαύλοι που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση».

Ο κ. Καρχιμάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επιμένοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2013, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι «δεν τολμά να βγει στην κοινωνία», καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι «δίνει ψεύτικες υποσχέσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, πάντως, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, χωρίς στάση πληρωμών και χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «απολύσεις με την έννοια που τις έχουμε συνηθίσει ούτε προβλέπονται, ούτε μπορούν να γίνουν στο δημόσιο», και υπογράμμισε η κυβέρνηση ζήτησε «ευελιξία στην επιλογή όσων τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία».

Δ. Δασκαλόπουλος: Παίζεται το ευρωπαϊκό μας μέλλον

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε παρέμβαση που έκανε τη Δευτέρα, με αφορμή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τόνισε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό που παίζεται είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική».

Η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ έγινε λίγες ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του οίκου McKinsey για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή δεκαετία. Η μελέτη της Mckinsey αναφέρει ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και να κερδίσει 50 δισ. ευρώ επιπλέον σε όρους ΑΕΠ την προσεχή δεκαετία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ελπίδα η μελέτη να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές.

Για ανεύθυνα επικοινωνιακά παιχνίδια κάνει λόγο η ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης με αφορμή σημερινές της δηλώσεις, τονίζοντας πως «μόνο και μόνο που λέει τη λέξη δραχμή, η κ. Διαμαντοπούλου τρομοκρατεί τους πολίτες και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία». «Δεν είδε ότι τα spread έφτασαν σήμερα στις 1.730 μονάδες; Ούτε άκουσε τις δηλώσεις του κ. Ρομπάι, ο οποίος απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ;», διερωτήθηκε.

Η υπουργός Παιδείας «αναγνωρίζοντας ευθέως την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- προσπαθεί να ξορκίσει τις κάλπες, καταφεύγοντας στην έσχατη κινδυνολογία», επισήμανε και πρόσθεσε: «συνεχίζοντας τα εκβιαστικά διλήμματα, για χρεοκοπία και στάση πληρωμών, που εγκαινίασαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πάγκαλος και η κ. Δαμανάκη, η κ. Διαμαντοπούλου επανέρχεται σήμερα στα καταστροφικά σενάρια επιστροφής στη δραχμή».

«Η κυβέρνηση, με τις μνημονιακές πολιτικές όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οδηγεί τη χώρα σε χάος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, “βγάζει μπροστά” για πολλοστή φορά κινδυνολογούντα κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής, όπως η κ. Διαμαντοπούλου, για να τρομοκρατήσουν και να θέσουν εκβιαστικά διλήμματα στην κοινωνία», σχολίασε από την πλευρά του ο ΣΥΝ και πρόσθεσε: «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες της ΕΕ, επιμένοντας δογματικά στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, πήραν μια απόφαση στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου η οποία επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία των αγορών, βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και “σπρώχνει” ακόμα περισσότερο την κοινωνία στη φτώχεια και την ανασφάλεια».