Για κακούργημα διώκεται ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων σε τουριστικά γραφεία για την μεταφορά των μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία, σε βάρος του κ. Ψωμιάδη, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2006 ο τότε υποψήφιος νομάρχης με το ΛΑΟΣ, Δημήτρης Τσιπίδης.

Ads

Αρχικά, είχε ασκηθεί σε βάρος του κ. Ψωμιάδη δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Με το νέο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών κρίθηκε ότι υπάρχει απιστία και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος απορροφάται από την απιστία.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που περιλαμβάνεται στο βούλευμα, καταλογίζονται στο νομάρχη όχι μόνον τα διαδικαστικά, των απευθείας αναθέσεων μεταφοράς προσωπικού, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις που είχαν συμφωνηθεί με τα τουριστικά γραφεία. Όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία», αναφέρεται ότι ανατέθηκαν το 2006 εννέα δρομολόγια με επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη 857 ευρώ στην τιμή των 2. 795 ευρώ. Επίσης, την ίδια χρονιά με μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη 262,02 ευρώ αναθέτει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μία αστική περιοχή στην οποία οι μαθητές μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους καταβάλλοντας το μισό του αστικού εισιτηρίου έναντι ποσού 2. 000 ευρώ ημερησίως.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρει:
«Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και σχετικά με το θέμα της μεταφοράς μαθητών, επαναλαμβάνουμε ότι από πλευράς υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη προς επίλυση του προβλήματος, όπως έγκαιρα είχαμε ενημερώσει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου και αφού α) οι διαγωνισμοί κατά την εξέλιξή τους απέβησαν άγονοι, β) οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με την έκθεσή τους ουσιαστικά μας απαγορεύουν τη μεταφορά στο νομό Θεσσαλονίκης, διότι τη χαρακτηρίζουν ως αστική περιοχή και γ) καλούμαστε δε επανειλημμένα να απολογηθούμε στις δικαστικές αίθουσες, η όποια ενέργειά μας προσκρούει πλέον στην άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο που θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα των μαθητών. Η αδιαφορία της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όρια. Η Νομαρχία πλέον δεν φέρει καμία ευθύνη. Οι γονείς και η σχολική κοινότητα διαμαρτύρονται. Οι μαθητές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν προς το σχολείο τους. Δεν πάει άλλο!».

Ads

«Έχουμε ζητήσει από την δικαστική εξουσία να μην εμπλακεί στις εκλογές με διώξεις κατά την προεκλογική περίοδο τόσο στο κέντρο όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη διώκονται για διαφόρους λόγους οι υποψήφιοι. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.